Does not let me execute any command via GUI or CLI

Bug #1947018 reported by Samvedna

This bug report will be marked for expiration in 50 days if no further activity occurs. (find out why)

8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Ubuntu
Undecided
Unassigned

Bug Description

There are few problems that started on display. Note: There is no image distortion or breaks or no blue/black screen.

Examples of issues that I have been experiencing are as follows-

1. Characters get deleted when I type, especially when I hit Spacebar. Tried to toggle Insert but didn't help.
2. Something, I dont know what, does not let me use right click pop window. It disappears instantly. e.g right click on desktop screen, drop down click to power off, or right click to application in taskbar etc.
3. If I try to launch activities, it disappears instantly. I try multiple time but it won't let me access it.
4. Commands do not appear as I type in Terminal. For example, when I type 'sudo apt-get update', the terminal takes only sudo, and does not allow me to enter character further and then executes just 'sudo' command.
5.Netflix/Youtube on Chrome will not let me maximise the screen. If I do so it instantly reverts to small/default screen.
6. All of a sudden, especially Netflix window will start flickering, and would not resolve unless I power off and start again.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 20.04
Package: xorg 1:7.7+19ubuntu14
ProcVersionSignature: Ubuntu 5.4.0-88.99-generic 5.4.140
Uname: Linux 5.4.0-88-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu27.20
Architecture: amd64
BootLog: Error: [Errno 13] Permission denied: '/var/log/boot.log'
CasperMD5CheckResult: skip
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
Date: Wed Oct 13 23:00:30 2021
DistUpgraded: 2021-01-21 16:29:36,380 ERROR got error from PostInstallScript ./xorg_fix_proprietary.py (g-exec-error-quark: Failed to execute child process “./xorg_fix_proprietary.py” (No such file or directory) (8))
DistributionChannelDescriptor:
 # This is the distribution channel descriptor for the OEM CDs
 # For more information see http://wiki.ubuntu.com/DistributionChannelDescriptor
 canonical-oem-somerville-bionic-amd64-20180608-47+bison-elk-cougar-mlk+X54
DistroCodename: focal
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus: oem-pci-sunix-1769839-xenial-osp1, 2.0.4.4ubuntu2, 4.15.0-1080-oem, x86_64: installed (WARNING! Diff between built and installed module!)
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 Intel Corporation UHD Graphics 630 (Desktop) [8086:3e92] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Dell UHD Graphics 630 (Desktop) [1028:092f]
 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Oland [Radeon HD 8570 / R7 240/340 / Radeon 520 OEM] [1002:6611] (rev 87) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Dell Oland [Radeon HD 8570 / R7 240/340 / Radeon 520 OEM] [1028:1711]
InstallationDate: Installed on 2019-10-03 (741 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 18.04 "Bionic" - Build amd64 LIVE Binary 20180608-09:38
Lsusb:
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 413c:301a Dell Computer Corp. Dell MS116 USB Optical Mouse
 Bus 001 Device 002: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Lsusb-t:
 /: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/10p, 10000M
 /: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/16p, 480M
     |__ Port 1: Dev 2, If 1, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
     |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
     |__ Port 10: Dev 3, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 1.5M
MachineType: Dell Inc. OptiPlex 5070
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=en_IN
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.4.0-88-generic root=UUID=e9c0c50d-bbd2-4ca2-8775-47eccf91a03e ro mem_sleep_default=deep quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: xorg
Symptom: display
UpgradeStatus: Upgraded to focal on 2021-01-21 (265 days ago)
dmi.bios.date: 06/07/2021
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: 1.8.4
dmi.board.name: 0YJMC0
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A01
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvr1.8.4:bd06/07/2021:svnDellInc.:pnOptiPlex5070:pvr:rvnDellInc.:rn0YJMC0:rvrA01:cvnDellInc.:ct3:cvr:
dmi.product.family: OptiPlex
dmi.product.name: OptiPlex 5070
dmi.product.sku: 092F
dmi.sys.vendor: Dell Inc.
version.compiz: compiz N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.105-3~20.04.2
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 21.0.3-0ubuntu0.3~20.04.2
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 21.0.3-0ubuntu0.3~20.04.2
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.20.11-1ubuntu1~20.04.2
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev N/A
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:19.1.0-1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.917+git20200226-1
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.16-1

Revision history for this message
Samvedna (samvednasingh) wrote :
affects: ubuntu → xorg (Ubuntu)
Revision history for this message
Chris Guiver (guiverc) wrote :

Thank you for taking the time to report this bug and helping to make Ubuntu better.

Bug reporting is mostly about finding & fixing problems thus preventing future users from hitting the same bug.

I suspect a Support site would be more appropriate, eg. https://answers.launchpad.net/ubuntu. You can also find help with your problem in the support forum of your local Ubuntu community http://loco.ubuntu.com/ or asking at https://askubuntu.com or https://ubuntuforums.org, or for more support options please look at https://discourse.ubuntu.com/t/community-support/709

Revision history for this message
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Thanks for the bug report. It sounds like you have multiple issues so please open separate bugs for each one.

It also sounds like you might have a faulty mouse or keyboard plugged in with a button stuck down that you're not aware of. Try unplugging both the mouse and keyboard and plug in some other ones.

affects: xorg (Ubuntu) → ubuntu
Changed in ubuntu:
status: New → Incomplete
Revision history for this message
Samvedna (samvednasingh) wrote : Re: [Bug 1947018] Re: Does not let me execute any command via GUI or CLI
Download full text (6.2 KiB)

Hi,

Thank you for your response.

I think root cause is only one. Its just causing different problems. I
tried connecting other(new) mouse and keyboard but nothing worked.

Also this weird behaviour started exactly when I enabled Livepatch.

On Thu, Oct 14, 2021 at 11:50 AM Daniel van Vugt <email address hidden>
wrote:

> Thanks for the bug report. It sounds like you have multiple issues so
> please open separate bugs for each one.
>
> It also sounds like you might have a faulty mouse or keyboard plugged in
> with a button stuck down that you're not aware of. Try unplugging both
> the mouse and keyboard and plug in some other ones.
>
> ** Package changed: xorg (Ubuntu) => ubuntu
>
> ** Changed in: ubuntu
> Status: New => Incomplete
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to the bug
> report.
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1947018
>
> Title:
> Does not let me execute any command via GUI or CLI
>
> Status in Ubuntu:
> Incomplete
>
> Bug description:
> There are few problems that started on display. Note: There is no
> image distortion or breaks or no blue/black screen.
>
> Examples of issues that I have been experiencing are as follows-
>
> 1. Characters get deleted when I type, especially when I hit Spacebar.
> Tried to toggle Insert but didn't help.
> 2. Something, I dont know what, does not let me use right click pop
> window. It disappears instantly. e.g right click on desktop screen, drop
> down click to power off, or right click to application in taskbar etc.
> 3. If I try to launch activities, it disappears instantly. I try
> multiple time but it won't let me access it.
> 4. Commands do not appear as I type in Terminal. For example, when I
> type 'sudo apt-get update', the terminal takes only sudo, and does not
> allow me to enter character further and then executes just 'sudo' command.
> 5.Netflix/Youtube on Chrome will not let me maximise the screen. If I do
> so it instantly reverts to small/default screen.
> 6. All of a sudden, especially Netflix window will start flickering, and
> would not resolve unless I power off and start again.
>
> ProblemType: Bug
> DistroRelease: Ubuntu 20.04
> Package: xorg 1:7.7+19ubuntu14
> ProcVersionSignature: Ubuntu 5.4.0-88.99-generic 5.4.140
> Uname: Linux 5.4.0-88-generic x86_64
> ApportVersion: 2.20.11-0ubuntu27.20
> Architecture: amd64
> BootLog: Error: [Errno 13] Permission denied: '/var/log/boot.log'
> CasperMD5CheckResult: skip
> CompositorRunning: None
> CurrentDesktop: ubuntu:GNOME
> Date: Wed Oct 13 23:00:30 2021
> DistUpgraded: 2021-01-21 16:29:36,380 ERROR got error from
> PostInstallScript ./xorg_fix_proprietary.py (g-exec-error-quark: Failed to
> execute child process “./xorg_fix_proprietary.py” (No such file or
> directory) (8))
> DistributionChannelDescriptor:
> # This is the distribution channel descriptor for the OEM CDs
> # For more information see
> http://wiki.ubuntu.com/DistributionChannelDescriptor
>
> canonical-oem-somerville-bionic-amd64-20180608-47+bison-elk-cougar-mlk+X54
> DistroCodename: focal
> DistroVariant: ubuntu
> DkmsStatus: oem-pci-sunix-1769839-xenial-...

Read more...

Revision history for this message
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Please reword the bug to describe a single symptom so we can focus on that.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers