Sound system locks up

Bug #145747 reported by doclist on 2007-09-27
4
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Ubuntu
Undecided
Ubuntu Audio Team

Bug Description

Occasionally some aspect of my sound system locks up: Multimedia applications freeze on start (rhythmbox, totem, mplayer, Flash), seemingly trying to initialize the soundsystem.

Example of running mplayer with -msglevel all=9
==========================================================================
Building audio filter chain for 44100Hz/2ch/s16le -> 0Hz/0ch/??...
[libaf] Adding filter dummy
[dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
[dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
alsa-init: requested format: 44100 Hz, 2 channels, 9
alsa-init: using ALSA 1.0.14a
alsa-init: setup for 1/2 channel(s)
alsa-init: using device default
========================================================================== The application freezes at this point. No sound is produced, mplayer does not exit, nothing seems to be using the CPU abnormally.

After SIGINT
==========================================================================
MPlayer interrupted by signal 2 in module: ao2_init

*** uninit(0x6C8)
Uninit audio filters...
[libaf] Removing filter dummy
Uninit audio: libmad
DEMUXER: freeing demuxer at 0x89d4a90
DEMUXER: freeing sh_audio at 0x89d22f8
==========================================================================

doclist (dclist) wrote :
doclist (dclist) wrote :
doclist (dclist) wrote :
Derek (bugs-m8y) wrote :

Very similar issue and HW. All applications freeze up when using ALSA. However, far from intermittently, it now happens every time.
Will attach my specs as well.

Derek (bugs-m8y) wrote :
Derek (bugs-m8y) wrote :

Key and fan issues in dmesg are on the "to handle" list - not related to this I believe.
I had the keymappings in Feisty actually, then accidentally wiped 'em in the update

Derek (bugs-m8y) wrote :

So yeah, not much more to add in detail.
mplayer -ao oss works
mplayer -ao alsa freezes in ao2_init

Firefox freezes, instant a flash video is opened.

Basically identical to doclist's report - any suggestions for repair would be appreciated.

Hi,

Can you test and see if this behaviour still occurs on Hardy? A lot of
fundamental changes have been made to the sound system (patches,
reworking, transition to pulseaudio, etc.). Thanks.

On Fri, 2008-01-18 at 03:40 +0000, Derek wrote:
> Very similar issue and HW. All applications freeze up when using ALSA. However, far from intermittently, it now happens every time.
> Will attach my specs as well.
>
>
> ** Attachment added: "lspci-vnn.txt"
> http://launchpadlibrarian.net/11421866/lspci-vnn.txt
>

Derek (bugs-m8y) wrote :

Nenolod! Been a while.
Well. This system is about 3k miles from me at the moment.
Teensy bit nervous about remote updates to beta versions, but will try a local upgrade first to reassure me.
I may also be able to prevail on my mom to bring it with her in a couple of weeks.

Anyway, gimme a bit.

William Pitcock (nenolod) wrote :

Greetings,

It's been a long time indeed. Well, that's fantastic. As long as you use
"upgrade-manager -d" it should work remotely. Hope you can get the
problem fixed though.

On Sat, 2008-01-19 at 19:38 +0000, Derek wrote:
> Nenolod! Been a while.
> Well. This system is about 3k miles from me at the moment.
> Teensy bit nervous about remote updates to beta versions, but will try a local upgrade first to reassure me.
> I may also be able to prevail on my mom to bring it with her in a couple of weeks.
>
> Anyway, gimme a bit.
>

Derek (bugs-m8y) wrote :

So, I ran upgrade-manager -d as a test on a laptop sitting in front of me instead of with a good chunk of the planet between us...
And now it says that it can't find the hard disc.
So, going to defer doing it to my mom's machine 'till I figure out what happened.

Derek (bugs-m8y) wrote :

Fixed in Hardy, upgraded mom's machine, everything is fine. Well, the hardy update was a little rocky, but she rebooted ok.
FYI, aforementioned local laptop was failing to boot 2.6.24 - 2.6.22 booted fine.
... then again, the local laptop was also freezing without acpi=off soo, not best case for comparing. Damn Gateway MX3412.

William Pitcock (nenolod) wrote :

Great, thanks for testing.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers