Forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu diubahsuai

Bug #923556 reported by MFauzilkamil Zainuddin
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Ubuntu Malaysia LoCo Team
Medium
Ubuntu Malaysia Web Development Team

Bug Description

Saya fikir, forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu diubahsuai. Ini kerana saya dapati susunan thread yang agak bersepah dan kurang mesra pengguna hingga mengakibatkan pengguna lebih suka mengirim soalan di laman Facebook berbanding forum ini.

Pemerhatian saya terhadap Ubuntuforums http://ubuntuforums.org
Forum tersebut mempunyai susunan yang lebih sistematik dan boleh kita contohi.

Saya telah berbincang dengan susah_sebut mengenai perkara ini dan telah dimasukkan dalam agenda mesyuarat IRC bulan Februari 2012

Revision history for this message
Mohamad Imran Ishak (maklan) wrote :

Saya fikir, kalau nak ramai bertanya dan berforum, kena promosi. Kita tak boleh nak menyalahkan orang kalau mereka tanya kat Facebook, sebab tu factor-platform sekarang. Trafik newbie ramai yg lepak FB. Berbanding dulu masa saya baru kenal Ubuntu, Google2 baru jumpa forum Ubuntu-My (dan Linux/Sumber Terbuka)

Kalau ada satu permasalahan atau pertanyaan yang diutarakan di FB, apa kata pancing sikit ajak selesaikan kat forum, macam 'Soalan ni penyelesaiannya begini begitu, tapi elok kita bincang dalam http://forums.ubuntu.com.my, manalah tau boleh jadi penyelesaian bagi orang lain pulak'.

Revision history for this message
susah sebut (sh00j13n) wrote : Re: [Bug 923556] Re: Forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu diubahsuai

pancingan telah bermula dari 2 minggu lepas.
sekiranya ada lebih banyak topik yang merangkumi 11.10 keatas lebih mudah
untuk pancing.
diharap volunteer untuk topik2 bermutu (info/tutorials) berkaitan 11.10 ke
atas membantu.

ps: Mari memancing

On Mon, Jan 30, 2012 at 12:22 PM, Mohamad Imran Ishak <
<email address hidden>> wrote:

> Saya fikir, kalau nak ramai bertanya dan berforum, kena promosi. Kita
> tak boleh nak menyalahkan orang kalau mereka tanya kat Facebook, sebab
> tu factor-platform sekarang. Trafik newbie ramai yg lepak FB. Berbanding
> dulu masa saya baru kenal Ubuntu, Google2 baru jumpa forum Ubuntu-My
> (dan Linux/Sumber Terbuka)
>
> Kalau ada satu permasalahan atau pertanyaan yang diutarakan di FB, apa
> kata pancing sikit ajak selesaikan kat forum, macam 'Soalan ni
> penyelesaiannya begini begitu, tapi elok kita bincang dalam
> http://forums.ubuntu.com.my, manalah tau boleh jadi penyelesaian bagi
> orang lain pulak'.
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to Ubuntu
> Malaysia LoCo Team.
> Matching subscriptions: susahsebut
> https://bugs.launchpad.net/bugs/923556
>
> Title:
> Forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu diubahsuai
>
> Status in Ubuntu Malaysia LoCo Team Meta Project:
> New
>
> Bug description:
> Saya fikir, forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu
> diubahsuai. Ini kerana saya dapati susunan thread yang agak bersepah
> dan kurang mesra pengguna hingga mengakibatkan pengguna lebih suka
> mengirim soalan di laman Facebook berbanding forum ini.
>
> Pemerhatian saya terhadap Ubuntuforums http://ubuntuforums.org
> Forum tersebut mempunyai susunan yang lebih sistematik dan boleh kita
> contohi.
>
> Saya telah berbincang dengan susah_sebut mengenai perkara ini dan
> telah dimasukkan dalam agenda mesyuarat IRC bulan Februari 2012
>
> To manage notifications about this bug go to:
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu-my/+bug/923556/+subscriptions
>

Changed in ubuntu-my:
status: New → Confirmed
importance: Undecided → Medium
milestone: none → 12.04
Revision history for this message
Khairul Aizat Kamarudzzaman (fenris) wrote :

apogee : tukar susun atur topic je ke or template / theme skali ?

+1 maklan ..... btw boleh x kalau on february meeting masukkan agenda : enforcing user ask in forum ( kalau dieorang tnye dari FB & Launchpad , kite mintak dia post kat forum jugak or moderator forum tlg create post cNp dr FB ) so kalau kat forum dah SOLVED ... kat launchpad mark ANSWERED

just my two cent

Changed in ubuntu-my:
assignee: nobody → Ubuntu Malaysia Web Development Team (ubuntu-my-webteam)
Revision history for this message
susah sebut (sh00j13n) wrote :

setuju juga cadangan ni dimasukkan ke dalam meeting agenda february,

On Tue, Jan 31, 2012 at 6:02 PM, Khairul Aizat Kamarudzzaman <
<email address hidden>> wrote:

> apogee : tukar susun atur topic je ke or template / theme skali ?
>
> +1 maklan ..... btw boleh x kalau on february meeting masukkan agenda :
> enforcing user ask in forum ( kalau dieorang tnye dari FB & Launchpad ,
> kite mintak dia post kat forum jugak or moderator forum tlg create post
> cNp dr FB ) so kalau kat forum dah SOLVED ... kat launchpad mark
> ANSWERED
>
> just my two cent
>
> ** Changed in: ubuntu-my
> Assignee: (unassigned) => Ubuntu Malaysia Web Development Team
> (ubuntu-my-webteam)
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to Ubuntu
> Malaysia LoCo Team.
> Matching subscriptions: susahsebut
> https://bugs.launchpad.net/bugs/923556
>
> Title:
> Forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu diubahsuai
>
> Status in Ubuntu Malaysia LoCo Team Meta Project:
> Confirmed
>
> Bug description:
> Saya fikir, forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu
> diubahsuai. Ini kerana saya dapati susunan thread yang agak bersepah
> dan kurang mesra pengguna hingga mengakibatkan pengguna lebih suka
> mengirim soalan di laman Facebook berbanding forum ini.
>
> Pemerhatian saya terhadap Ubuntuforums http://ubuntuforums.org
> Forum tersebut mempunyai susunan yang lebih sistematik dan boleh kita
> contohi.
>
> Saya telah berbincang dengan susah_sebut mengenai perkara ini dan
> telah dimasukkan dalam agenda mesyuarat IRC bulan Februari 2012
>
> To manage notifications about this bug go to:
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu-my/+bug/923556/+subscriptions
>

Revision history for this message
Fairuz WAN ISMAIL (wmfairuz-wanismail) wrote :

+1 kat fenris. Idea bagus tu. Kalau ada orang tanya kat facebook, kita jawap kat forum. Pastu kat facebook, kita post link pegi jawapan kat forum. Tak gitu?

Revision history for this message
susah sebut (sh00j13n) wrote :

+1 Fairuz dan fenris

On Wed, Feb 1, 2012 at 2:46 PM, Fairuz WAN ISMAIL <<email address hidden>
> wrote:

> +1 kat fenris. Idea bagus tu. Kalau ada orang tanya kat facebook, kita
> jawap kat forum. Pastu kat facebook, kita post link pegi jawapan kat
> forum. Tak gitu?
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to Ubuntu
> Malaysia LoCo Team.
> Matching subscriptions: susahsebut
> https://bugs.launchpad.net/bugs/923556
>
> Title:
> Forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu diubahsuai
>
> Status in Ubuntu Malaysia LoCo Team Meta Project:
> Confirmed
>
> Bug description:
> Saya fikir, forum Ubuntu Malaysia http://forums.ubuntu.com.my perlu
> diubahsuai. Ini kerana saya dapati susunan thread yang agak bersepah
> dan kurang mesra pengguna hingga mengakibatkan pengguna lebih suka
> mengirim soalan di laman Facebook berbanding forum ini.
>
> Pemerhatian saya terhadap Ubuntuforums http://ubuntuforums.org
> Forum tersebut mempunyai susunan yang lebih sistematik dan boleh kita
> contohi.
>
> Saya telah berbincang dengan susah_sebut mengenai perkara ini dan
> telah dimasukkan dalam agenda mesyuarat IRC bulan Februari 2012
>
> To manage notifications about this bug go to:
> https://bugs.launchpad.net/ubuntu-my/+bug/923556/+subscriptions
>

Revision history for this message
MFauzilkamil Zainuddin (apogee) wrote :

Setuju denan fenris. Aku telah membuat Blueprint dan Spesifikasi untuk kerja-kerja ubahsuai ini. Sila tokok tambah apa yang patut dalam spesifikasi.

https://wiki.ubuntu.com/ApOgEE/MalaysianTeam/UbuntuMalaysiaForums

Revision history for this message
MFauzilkamil Zainuddin (apogee) wrote :

denan = *dengan

sorry, typo error

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers