Lubuntu & Xubuntu & Ubuntu Kylin lightdm session fails to start. user-session is not set

Bug #1259525 reported by ObrienDave on 2013-12-10
76
This bug affects 14 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Lubuntu default settings
New
Undecided
Unassigned
Ubuntu Kylin
High
Unassigned
Ubuntu Manual Tests
Undecided
Unassigned
Xubuntu Default Settings
New
Undecided
Micah Gersten
ubuntukylin-default-settings
Undecided
Unassigned
lubuntu-default-settings (Ubuntu)
Critical
Unassigned
ubuntukylin-default-settings (Ubuntu)
Critical
Unassigned
ubuntustudio-default-settings (Ubuntu)
Critical
Unassigned
xubuntu-default-settings (Ubuntu)
Critical
Micah Gersten

Bug Description

Similar to Bug #1253825

TEST CASE:
1. Download an image of Lubuntu or Xubuntu Trusty Desktop
2. Boot it
    $ qemu-system-x86_64 -enable-kvm -m 1G \
      -cdrom $HOME/iso/lubuntu/trusty-desktop-amd64.iso -boot d
3. Select 'Try (L|X)ubuntu'

EXPECTED RESULT
System boots to a live session

ACTUAL RESULT:
On Lubuntu, user is dropped to a shell prompt.
On Xubuntu, a login window is displayed.

Automated tests timeout:
https://jenkins.qa.ubuntu.com/view/Ubiquity/view/Lubuntu/
https://jenkins.qa.ubuntu.com/view/Ubiquity/view/Xubuntu/

Related branches

lp:~unit193/xubuntu-default-settings/session-fix
Merged into lp:xubuntu-default-settings at revision 455
Micah Gersten: Approve on 2014-01-15
lp:~unit193/lubuntu-default-settings/fix-session
Julien Lavergne: Approve on 2013-12-13
Ubuntu QA Website (ubuntuqa) wrote :

This bug has been reported on the Ubuntu ISO testing tracker.

A list of all reports related to this bug can be found here:
http://iso.qa.ubuntu.com/qatracker/reports/bugs/1259525

tags: added: iso-testing
Paul White (paulw2u) on 2013-12-10
summary: - Xubuntu "Try Ubuntu" asks for password. Does not enter live session.
+ Lubuntu & Xubuntu "Try Ubuntu" asks for password. Does not enter live
+ session.
tags: added: lubuntu trusty xubuntu

For Lubuntu, the username seems to be "lubuntu", no password.

After logging in, no desktop is displayed.

For Xubuntu, the username seems to be "xubuntu", no password.

After logging in the menus are partly in a Middle Eastern or Asian language and partly in English even though English was selected at the main menu.

Elfy (elfy) wrote :

Not sure which package this should be - possibly different for Xubuntu and Lubuntu - but it should be reported against the package(s) themselves - not the testcase.

Jackson Doak (noskcaj) on 2013-12-11
Changed in ubuntu-manual-tests:
status: New → Invalid
Changed in xubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Changed in lubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: New → Triaged
Changed in xubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
importance: Undecided → Critical
Changed in lubuntu-default-settings (Ubuntu):
importance: Undecided → Critical
summary: - Lubuntu & Xubuntu "Try Ubuntu" asks for password. Does not enter live
- session.
+ Lubuntu & Xubuntu lightdm session fails to start. user-session= is not
+ set
summary: - Lubuntu & Xubuntu lightdm session fails to start. user-session= is not
+ Lubuntu & Xubuntu lightdm session fails to start. user-session is not
set
description: updated
description: updated
Pasi Lallinaho (knome) on 2013-12-13
Changed in xubuntu-default-settings:
assignee: nobody → Micah Gersten (micahg)
Changed in xubuntu-default-settings (Ubuntu):
assignee: nobody → Micah Gersten (micahg)

This bug was fixed in the package lubuntu-default-settings - 0.36

---------------
lubuntu-default-settings (0.36) trusty; urgency=low

  * debian/20-* & debian/*.postrm & debian/*.postinst &
    debian/*default-session.install:
   - Use lightdm conf files to set default session (LP: #1259525).
  * debian/control:
   - Make lightdm requirement to >= 1.9.4 for the conf files mechanism.
  * debian/rules:
   - Correctly use dh_install.
  * debian/lubuntu-default-settings.install:
   - Remove non-existent files.
 -- Julien Lavergne <email address hidden> Fri, 13 Dec 2013 23:58:50 +0100

Changed in lubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
Paul White (paulw2u) wrote :

Confirming Lubuntu Live USB now boots correctly to desktop with image 20131214.

summary: - Lubuntu & Xubuntu lightdm session fails to start. user-session is not
- set
+ Lubuntu & Xubuntu & Ubuntu Kylin lightdm session fails to start. user-
+ session is not set
Jack Yu (jackyu) on 2013-12-18
Changed in ubuntukylin:
importance: Undecided → High
Ma Jun (maclin.jun) wrote :

I tried the Ubuntu Kylin daily ISO(12.18.1), it works well in VirtualBox, but failed to start in physical machine using live USB.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in ubuntukylin-default-settings (Ubuntu):
status: New → Confirmed
ajgreeny (ajg-charlbury) wrote :

I am seeing this bug in Xubuntu daily 64bit and 32bit ISO for 18 Dec and 19 Dec 2013.

The files are booted direct from ISO files using grub-2 which I manually installed to a USB flash drive, and which works without fault to boot the system. I get to a login screen very quickly and using the 32bit ISO the system will login to a live session on a 32 bit netbook machine using xubuntu as username and leaving password blank.

I can not, however, get further than the login screen if I use the 32bit ISO on my 64bit desktop machine which boots using UEFI. The 64bit ISO will work OK on that machine and boot to a live session if I use username xubuntu and leave password blank.

Jack Yu (jackyu) on 2013-12-23
Changed in ubuntukylin:
status: New → Fix Released
milestone: none → trusty-alpha2
Kaj Ailomaa (zequence) on 2014-01-09
Changed in ubuntustudio-default-settings (Ubuntu):
status: New → Confirmed
status: Confirmed → Fix Committed
Micah Gersten (micahg) wrote :

Uploaded, bug will auto-close when it hits the release pocket

Changed in xubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Committed
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package xubuntu-default-settings - 14.04.0

---------------
xubuntu-default-settings (14.04.0) trusty; urgency=low

  * Automated translations updates
  * Use /etc/lightdm.d/10-xubuntu.conf to set session, now that
    lightdm-set-defaults is gone. (LP: #1259525)
 -- Unit 193 <email address hidden> Wed, 15 Jan 2014 06:41:08 -0600

Changed in xubuntu-default-settings (Ubuntu):
status: Fix Committed → Fix Released
Kaj Ailomaa (zequence) on 2014-01-23
Changed in ubuntustudio-default-settings (Ubuntu):
status: Fix Committed → Confirmed
status: Confirmed → Fix Committed
Kaj Ailomaa (zequence) wrote :

We'd like a sponsor to help upload our fix for ubuntustudio-default-settings.

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

This bug was fixed in the package ubuntustudio-default-settings - 0.51

---------------
ubuntustudio-default-settings (0.51) trusty; urgency=medium

  * Use /etc/lightdm.d/10-ubuntustudio.conf to set session, now that
    lightdm-set-defaults is gone. (LP: #1259525)
 -- Kaj Ailomaa <email address hidden> Thu, 23 Jan 2014 12:37:59 +0100

Changed in ubuntustudio-default-settings (Ubuntu):
status: Fix Committed → Fix Released
Daniel Holbach (dholbach) wrote :

I can't see anything that's left to be sponsored, unsubscribing ubuntu-sponsors for now.

Changed in ubuntukylin-default-settings (Ubuntu):
importance: Undecided → Critical
Changed in ubuntustudio-default-settings (Ubuntu):
importance: Undecided → Critical
Changed in ubuntukylin-default-settings (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
Changed in ubuntukylin-default-settings:
status: New → Confirmed
tags: added: ubuntukylin
Ma Jun (maclin.jun) on 2014-04-17
Changed in ubuntukylin-default-settings:
status: Confirmed → Fix Released
Changed in ubuntukylin-default-settings (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
Peter Cordes (peter-cordes) wrote :

This bug is back, present in
xubuntu-daily-live-20150416-vivid-desktop-amd64.iso

but not in xubuntu-daily-live-20150414-vivid-desktop-amd64.iso from 2 days earlier.

It is getting hard to squash this bug.
On Apr 16, 2015 9:05 AM, "Peter Cordes" <email address hidden> wrote:

> This bug is back, present in
> xubuntu-daily-live-20150416-vivid-desktop-amd64.iso
>
> but not in xubuntu-daily-live-20150414-vivid-desktop-amd64.iso from 2
> days earlier.
>
> --
> You received this bug notification because you are subscribed to
> Lubuntu.
> Matching subscriptions: Istimsak
> https://bugs.launchpad.net/bugs/1259525
>
> Title:
> Lubuntu & Xubuntu & Ubuntu Kylin lightdm session fails to start. user-
> session is not set
>
> Status in Default settings for Lubuntu:
> New
> Status in Ubuntu Manual Tests:
> Invalid
> Status in Ubuntu Kylin:
> Fix Released
> Status in Default settings for Ubuntu Kylin:
> Fix Released
> Status in Xubuntu Default Settings:
> New
> Status in lubuntu-default-settings package in Ubuntu:
> Fix Released
> Status in ubuntukylin-default-settings package in Ubuntu:
> Fix Released
> Status in ubuntustudio-default-settings package in Ubuntu:
> Fix Released
> Status in xubuntu-default-settings package in Ubuntu:
> Fix Released
>
> Bug description:
> Similar to Bug #1253825
>
> TEST CASE:
> 1. Download an image of Lubuntu or Xubuntu Trusty Desktop
> 2. Boot it
> $ qemu-system-x86_64 -enable-kvm -m 1G \
> -cdrom $HOME/iso/lubuntu/trusty-desktop-amd64.iso -boot d
> 3. Select 'Try (L|X)ubuntu'
>
> EXPECTED RESULT
> System boots to a live session
>
> ACTUAL RESULT:
> On Lubuntu, user is dropped to a shell prompt.
> On Xubuntu, a login window is displayed.
>
> Automated tests timeout:
> https://jenkins.qa.ubuntu.com/view/Ubiquity/view/Lubuntu/
> https://jenkins.qa.ubuntu.com/view/Ubiquity/view/Xubuntu/
>
> To manage notifications about this bug go to:
>
> https://bugs.launchpad.net/lubuntu-default-settings/+bug/1259525/+subscriptions
>

Walter Lapchynski (wxl) wrote :

the problem we face this time is different. there's a spare slash in user-setup that's causing this problem globally (https://bazaar.launchpad.net/~ubuntu-core-dev/user-setup/ubuntu/revision/287 shows the fix which should get synced up fairly soon).

please don't comment on this bug unless you're certain it is exactly the same as before. one simple test would be to see if it affects ubuntu proper. if it does (this one does), it's unlikely the same problem. additionally, if this bug re-occured, it would be due to some sort of regression, which really should call for a new bug.

thank you!

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers