Ubuntu cannot restore system state after suspend mode

Bug #1299228 reported by Mikhail V. Golubev on 2014-03-28
24
This bug affects 5 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Nouveau Xorg driver
Confirmed
Undecided
Unassigned

Bug Description

Ubuntu 14.04 installed on a laptop (Sony Vaio PCG-51111V in my case).
When the lid is closed it goes to suspend mode.
When I turn it on after suspend mode:
1. Unity greeter lock screen appears but I cannot enter my password because it doesn't react on any key presses on the keyboard.
2. After about 1 minute Unity greeter lock screen disappears for a second and appears again with a classical drum sound (system-ready.ogg).
3. Now keyboard works fine and I can enter my password.
4. But after entering password I see only clean screen with my wallpaper and "ubuntu 14.04 LTS" label. No pannels, no windows, no applications. And it doesn't react on keyboard anymore.
5. Power off/on is only way to make Ubuntu works again after suspend.

Version: Ubuntu 14.04-beta2 (i386) clean install.

affects: gnome-screensaver (Ubuntu) → unity-greeter (Ubuntu)
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

Status changed to 'Confirmed' because the bug affects multiple users.

Changed in unity-greeter (Ubuntu):
status: New → Confirmed
tags: added: suspend
Mikhail V. Golubev (mvgolubev) wrote :

This bug also affects xubuntu.
So it could be on the kernel layer.

bonimba (altrobonimba) wrote :

Same problem here on Acer Aspire 5920G

Alex Burdu (alex.burdu) wrote :

This is really annoying. Wake from suspend bugs were supposed to be fixed a long time ago... I think i'll revert to 13.10 till it gets fixed.

Alex Burdu (alex.burdu) wrote :

The problem seems to be the stupid default neveau video driver. I installed NVidia binary X.Org driver ('current' driver) from the software center and it now resumes ok from suspend.

Mikhail V. Golubev (mvgolubev) wrote :

You are right.
My laptop is using nVidia GeForce 310M (GT218M) graphics chip.
So I've opened Software & Updates -- Additional Drivers:
And have switched selection from "Using X.Org X server - Nouveau display driver from xserver-xorg-video-nouveau (open source)" to "Using NVIDIA binary driver - version 331.38 from nvidia-331 (proprietary, tested)".

After applying changes and rebooting this bug has disappeared.
Resuming from suspend mode works fine now.

It's a kind of workaround for me.
But I'm sure this 'broken suspend' bug should be fixed in the open source Nouveau display driver.

affects: unity-greeter (Ubuntu) → nouveau
Chris (cmavr8) wrote :

Problem still exists in 14.04 LTS stable release!
I made 2 new fresh installs on 2 different laptops, and they both have this problem.
How could that ever be released as is?

Shouldn't someone be assigned to this bug?

Chris (cmavr8) wrote :

The best part of it is that when I try to enable the proprietary driver, my choice is changed back to nouveau...
so sad :(

Chris (cmavr8) wrote :

Some error in hashes of the Greek repo was causing a (silent) error...
Changed to Main server repos and the change to proprietary driver worked.
Resume from suspend fixed :)

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers