[Needs r921] [VX800] White screen after installing drivers

Bug #665460 reported by Alberto Jovito on 2010-10-23
12
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Ubandu10.04
New
Undecided
Unassigned
Ubuntu Netbook Remix
Undecided
Unassigned
openchrome
Fix Released
Unknown
xserver-xorg-video-openchrome (Fedora)
Won't Fix
High
xserver-xorg-video-openchrome (Ubuntu)
High
Bartosz Kosiorek

Bug Description

Binary package hint: xorg

the team is a siragon ml-6200 by then install ubuntu tube that modify the xorg to show a resoluciòn 1280 x 800.

To install the driver vx800 screen displays blank is due by the xorg is modified after the installation file to connect an external monitor this if displayed image I have tried to modify the xorg for that image internal monitor but I could not just with this xorg previous I have image

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)

#

# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using

# values from the debconf database.

#

# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.

# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)

#

# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*

# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg

# package.

#

# If you have edited this file but would like it to be automatically updated

# again, run the following command:

# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Monitor"

DisplaySize 390 246

Identifier "Monitor[0]"

ModelName "1280x800@60Hz"

Option "DPMS"

HorizSync 28-50

VertRefresh 43-73

EndSection

Section "Device"

Identifier "Configured Video Device"

Driver "openchrome"

VendorName "VIA Tech"

BoardName "via"

Option "ForcePanel"

Option "ActiveDevice" "LCD,CRT"

Option "PanelSize" "1280×800?

Option "SWcursor"

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Device "Configured Video Device"

Monitor "Monitor[0]"

DefaultDepth 24

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1280x800"

EndSubSection

EndSection

to change Driver "openchrome" line "via" reboot shows a screen black and only I can start small graphic mode

i speak spanish only this translate for bing

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 10.04
Package: xorg 1:7.5+5ubuntu1
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.32-24.43-generic 2.6.32.15+drm33.5
Uname: Linux 2.6.32-24-generic i686
NonfreeKernelModules: 3dspusbbt 3dspusbbtpriv 3dspusbwlan 3dspusbwlanpriv 3dspusbbus
Architecture: i386
CheckboxSubmission: 0264197c628ed4d06ffb6c80842ef1ca
CheckboxSystem: e3f7e64142c9de9cf92c77313821923d
Date: Sat Oct 23 01:56:01 2010
DkmsStatus: Error: [Errno 2] No existe el archivo o directorio
InstallationMedia: Ubuntu 10.04 LTS "Lucid Lynx" - Release i386 (20100429)
MachineType: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.32-24-generic root=UUID=875c1eb7-38c0-4686-b21a-8d0c48bed249 ro quiet splash
ProcEnviron:
 LANG=es_VE.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
SourcePackage: xorg
dmi.bios.date: 11/16/2009
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 080014
dmi.board.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.board.name: To be filled by O.E.M.
dmi.board.vendor: To be filled by O.E.M.
dmi.board.version: To be filled by O.E.M.
dmi.chassis.asset.tag: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: To Be Filled By O.E.M.
dmi.chassis.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr080014:bd11/16/2009:svnToBeFilledByO.E.M.:pnToBeFilledByO.E.M.:pvrToBeFilledByO.E.M.:rvnTobefilledbyO.E.M.:rnTobefilledbyO.E.M.:rvrTobefilledbyO.E.M.:cvnToBeFilledByO.E.M.:ct10:cvrToBeFilledByO.E.M.:
dmi.product.name: To Be Filled By O.E.M.
dmi.product.version: To Be Filled By O.E.M.
dmi.sys.vendor: To Be Filled By O.E.M.
system:
 distro: Ubuntu
 codename: lucid
 architecture: i686
 kernel: 2.6.32-24-generic

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :
summary: - White after installing drivers vx800 screen
+ White screen after installing drivers vx800
Bryce Harrington (bryce) on 2010-11-04
affects: xorg (Ubuntu) → xserver-xorg-video-openchrome (Ubuntu)
summary: - White screen after installing drivers vx800
+ [VX800] White screen after installing drivers
Changed in xserver-xorg-video-openchrome (Ubuntu):
assignee: nobody → Bartosz (gang65)
importance: Undecided → High
status: New → Confirmed

I try 5.75.32 drivers. 87th-u1004-55689 at 10.10 Ubuntu 64 bit restarting does not start in mode text seems the drivers are 32-bit therefore are not compatible with U 1010 according with what I saw in the log:

dlopen: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so: wrong ELF class: ELFCLASS32

I believe that in the page drivers should indicate that they are 32-bit and do not work in 64-bit good starts in safe graphics mode I install drivers via-xserver-87th-55727_src without uninstalling the previous problem that gave by is 32-bit well after restart if loaded via drivers but does not display image in the internal monitor that sample is a black screen with some lines as static on the external monitor when image is displayed when you try to add the lines:

        Option "ForcePanel"
        Option "PanelSize" "1280×800"

evice and restart starts in text mode log shows the following:

Backtrace:
[ 19.056] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x28) [0x4a0fa8]
[ 19.056] 1: /usr/bin/X (0x400000+0x60fcd) [0x460fcd]
[ 19.056] 2: /lib/libpthread.so.0 (0x7f3d0516a000+0xfb40) [0x7f3d05179b40]
[ 19.057] 3: /lib/libc.so.6 (0x7f3d040b7000+0x3a6c2) [0x7f3d040f16c2]
[ 19.057] 4: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x7f3d02085000+0x49805) [0x7f3d020ce805]
[ 19.057] 5: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x7f3d02085000+0x4a38b) [0x7f3d020cf38b]
[ 19.057] 6: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x7f3d02085000+0x4fd9c) [0x7f3d020d4d9c]
[ 19.057] 7: /usr/bin/X (InitOutput+0x872) [0x46f762]
[ 19.057] 8: /usr/bin/X (0x400000+0x2168d) [0x42168d]
[ 19.057] 9: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfe) [0x7f3d040d5d8e]
[ 19.057] 10: /usr/bin/X (0x400000+0x213d9) [0x4213d9]
[ 19.057] Segmentation fault at address (nil)
[ 19.057]
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[ 19.057]

Instalando los drivers que encontre aca http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1079314&page=55 the log shows something different

Backtrace:
[ 18.525] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x28) [0x4a0fa8]
[ 18.525] 1: /usr/bin/X (0x400000+0x60fcd) [0x460fcd]
[ 18.525] 2: /lib/libpthread.so.0 (0x7fa4cdc34000+0xfb40) [0x7fa4cdc43b40]
[ 18.526] 3: /lib/libc.so.6 (0x7fa4ccb81000+0x3a6c2) [0x7fa4ccbbb6c2]
[ 18.526] 4: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x7fa4cad5c000+0x497c5) [0x7fa4cada57c5]
[ 18.526] 5: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x7fa4cad5c000+0x4a34b) [0x7fa4cada634b]
[ 18.526] 6: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x7fa4cad5c000+0x4fd4c) [0x7fa4cadabd4c]
[ 18.526] 7: /usr/bin/X (InitOutput+0x872) [0x46f762]
[ 18.526] 8: /usr/bin/X (0x400000+0x2168d) [0x42168d]
[ 18.526] 9: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfe) [0x7fa4ccb9fd8e]
[ 18.526] 10: /usr/bin/X (0x400000+0x213d9) [0x4213d9]
[ 18.526] Segmentation fault at address (nil)
[ 18.526]
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[ 18.526]
Please consult the The X.Org Foundation support
  at http://wiki.x.org

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

loaded via drivers but does not display image in the internal monitor

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

add the lines:

        Option "ForcePanel"
        Option "PanelSize" "1280×800"

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

add the lines:

        Option "ForcePanel"
        Option "PanelSize" "1280×800"

In other driver

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

try 5.75.32 drivers. 87th-u1004-55689 at 10.10 Ubuntu 64 bit

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

I installed the latest drivers in U10.10 revision 64bits I leave the log and the xorg.conf.

The first is when a position via driver restart appears the effect of the black screen with points as purple and Green TV static.

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :
Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

This is the log loading openchrome drivers these if they show the image on the xorg.conf, all I did was change the line

Driver "via"

For

Driver "openchrome"

You will need to see the screen in this problem? someone but had problems with a screen lcd BOE HYDIS HT121WX2-103 EDID

To the only open wine with this driver freezes it.

I will try to compile the kernel 2.6.37 with all the drivers via and modules.

Created attachment 480950
loading drivers via these load without adding single lines in debug mode otherwise presents the effect similar to the white screen Option "ForcePanel" Option "PanelSize" "1280×800"

the team is a siragon ml-6200 by then install ubuntu tube that modify the xorg to show a resoluciòn 1280 x 800.

To install the driver vx800 screen displays blank is due by the xorg is modified after the installation file to connect an external monitor this if displayed image I have tried to modify the xorg for that image internal monitor but I could not just with this xorg previous I have image

run without xorg.conf screen displays a few strange of static on a television monitor is 1280 x 800 resolution to connect an external monitor if normal image stripes

How reproducible:

the problem occurs after you install the latest version Unified GFX driver see 87th-55689 for Ubuntu 10.04 (29 Sep 10) I can do that image in the internal monitor (only white screen 9 but works normal with one external.)

as I can't image modify the xor of the current

addicional info:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-openchrome/+bug/665460

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-openchrome/+bug/665463

Backtrace:
0: /usr/bin/X (xorg_backtrace + 0x3b) [0x80eaadb]
1: /usr/bin/X (0x8048000 + 0x610fd) [0x80a90fd]
2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn + 0x0) [0x4e5410]
3: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (strtol+0x40) [0x516520]
4: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x85b000 + 0x3174c) [0x88c74c]
5: /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so (0x85b000 + 0x36e46) [0x891e46]
6: /usr/bin/X (InitOutput+0x5c8) [0x80b2088]
7: /usr/bin/X (0x8048000 + 0x1ebbb) [0x8066bbb]
8: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (__libc_start_main + 0xe6) [0x4fcbd6]
9: /usr/bin/X (0x8048000+0x1e961) [0x8066961]
Segmentation fault at address (nil)

Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

Natyy

Aiman Baharna (aiman) on 2011-02-26
affects: lucid → null
Changed in null:
status: New → Invalid
Changed in openchrome:
status: Unknown → New
Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

Hello I have updated the iso with zsync and tried to again run Natty this time not appeared strange screen effect so apparently repaired.

I hope that also in the new version of ubuntu 10.04.3 reaparen it

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

Hello wine problem already have solved you thanks to a patch I found here:

http://www.openchrome.org/trac/ticket/400#comment:6

Your logs indicates that you are running Ubuntu. Do you have the same problem with fedora?

--
Fedora Bugzappers volunteer triage team
https://fedoraproject.org/wiki/BugZappers

I have not tried to install the proprietary drivers in fedora yet but I tried to start with fedora 14 from a flash drive and is this the same bug in ubuntu 10.04.2 This is easy to solve only need to install the drivers 1:0.2.904 + svn916 openchrome -1build1.

The effect I got when trying to start fedora 14 was the same as in strange lines like ubuntu a TV with Static another possible solution is to add the lines:

         Option "ForcePanel"
         Option "PanelSize" "1280 × 800"

to xorg, prune anyway start with vesa drivers with the options:

         Option "ForcePanel"
         Option "PanelSize" "1280 × 800"

to xorg, prune anyway start with vesa drivers with the basic boot option video

Created attachment 496923
log when trying to start fedora 14 shows the strange effect.

Created attachment 496926
log to start with the boot option (basic video)

Not showing the correct resolution.

Changed in xserver-xorg-video-openchrome (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged
Changed in openchrome:
status: New → Fix Released
Changed in xserver-xorg-video-openchrome (Fedora):
importance: Unknown → Undecided
status: Unknown → New
importance: Undecided → Unknown
status: New → Unknown

(In reply to comment #3)
> Created attachment 496923 [details]
> log when trying to start fedora 14 shows the strange effect.

COuld we get configuration files (/etc/X11/xorg.conf and /etc/X11/xorg.conf.d/*) which generated this log, please?

Thank you

To generate this log (attachment 496923) does not start with no xorg.conf file soon you dare /etc/X11/xorg.conf.d/* configuration files

From the log :

[ 31.194] (EE) CHROME(0): Unknown Card-Ids (1122|1106|2211), Chipset: VX800/VX820; please report to <email address hidden>

What is this hardware ? I would need the manufacturer and model of this laptop or motherboard. Also, what are the available output (VGA, TV out, laptop panel) ?

The manufacturer is called Síragon http://www.siragon.com/ in south america, model ML-6200 is a netbook graphics card has the Via VX800 chip and Via Nano L2200 processor.

Has only vga output and internal LCD screen using the vga output is not displayed strange effect.

more information:
http://www.openchrome.org/trac/changeset/860
https://launchpadlibrarian.net/58078441/Lspci.txt
http://www.openchrome.org/trac/ticket/399

Bryce Harrington (bryce) on 2011-06-01
summary: - [VX800] White screen after installing drivers
+ [Needs r921] [VX800] White screen after installing drivers

xorg-x11-drv-openchrome-0.2.904-8.fc14.2 has been submitted as an update for Fedora 14.
https://admin.fedoraproject.org/updates/xorg-x11-drv-openchrome-0.2.904-8.fc14.2

Package xorg-x11-drv-openchrome-0.2.904-8.fc14.2:
* should fix your issue,
* was pushed to the Fedora 14 testing repository,
* should be available at your local mirror within two days.
Update it with:
# su -c 'yum update --enablerepo=updates-testing xorg-x11-drv-openchrome-0.2.904-8.fc14.2'
as soon as you are able to.
Please go to the following url:
https://admin.fedoraproject.org/updates/xorg-x11-drv-openchrome-0.2.904-8.fc14.2
then log in and leave karma (feedback).

Curtis Hovey (sinzui) on 2011-11-11
no longer affects: null

This message is a notice that Fedora 14 is now at end of life. Fedora
has stopped maintaining and issuing updates for Fedora 14. It is
Fedora's policy to close all bug reports from releases that are no
longer maintained. At this time, all open bugs with a Fedora 'version'
of '14' have been closed as WONTFIX.

(Please note: Our normal process is to give advanced warning of this
occurring, but we forgot to do that. A thousand apologies.)

Package Maintainer: If you wish for this bug to remain open because you
plan to fix it in a currently maintained version, feel free to reopen
this bug and simply change the 'version' to a later Fedora version.

Bug Reporter: Thank you for reporting this issue and we are sorry that
we were unable to fix it before Fedora 14 reached end of life. If you
would still like to see this bug fixed and are able to reproduce it
against a later version of Fedora, you are encouraged to click on
"Clone This Bug" (top right of this page) and open it against that
version of Fedora.

Although we aim to fix as many bugs as possible during every release's
lifetime, sometimes those efforts are overtaken by events. Often a
more recent Fedora release includes newer upstream software that fixes
bugs or makes them obsolete.

The process we are following is described here:
http://fedoraproject.org/wiki/BugZappers/HouseKeeping

Alberto Jovito (thedemon007) wrote :

Fixed in precise.

Changed in xserver-xorg-video-openchrome (Ubuntu):
status: Triaged → Fix Released
Changed in xserver-xorg-video-openchrome (Fedora):
importance: Unknown → High
status: Unknown → Won't Fix
Changed in netbook-remix:
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Duplicates of this bug

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.