webcam not detected by vgabbj

Bug #883282 reported by Raffaella Traniello on 2011-10-28
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Linux Stopmotion
High
Unassigned

Bug Description

PROBLEM:
Despite being autodetected, my webcam (Logitech Quickcam9000Pro) doesn't get activated. I get no preview and I can't capture.

REASON:
The webcam is correctly autodetected as v4l2-device.
vgrabbj works only with V4L devices (not with V4L2 devices).
Video for Linux version 1 (V4L1) is now obsolete and its support has been dropped in recent kernel versions, including the one shipped with Ubuntu 11.04.
vgrabbj is now useless.

SOLUTION:
To grab from v4l2 devices use uvccapture instead.
In the "video import" tab of the Preferences add a "uvccapture" line.
Edit it adding:
  uvccapture -d$VIDEODEVICE -x640 -y480 -o$IMAGEFILE
as a pre-poll command in the Import device setting bottom panel.
Adjust the resolution to your case.

Thanks to Herman Robak and Martin Herren

Changed in lsm:
status: New → In Progress
importance: Undecided → High
Changed in lsm:
status: In Progress → Fix Committed
tags: added: configuration
removed: capture

Libv4l2 may provide a transitional solution: "libv4l2 offers the v4l2 API on top of v4l2 devices", the package info of libv4l-0 says. I have a hunch that this already is done on Ubuntu, by default.

Tim Band (tim-band) wrote :

I'm going to close this. We have uvccapture, is that enough?

Changed in lsm:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers