error while loading shared libraries: libGL.so.1

Bug #891578 reported by Laurent Séguin on 2011-11-17
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Linux Mint
Expired
Undecided
Unassigned

Bug Description

The bug on Mint12 Lisa :

$ glxinfo | grep "direct rendering"
glxinfo: error while loading shared libraries: libGL.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

--------------------------

The correction i use :

$ locate libGL.so
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/mesa/libGL.so.1
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/mesa/libGL.so.1.2

$ sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/mesa/libGL.so.1 /usr/lib/libGL.so.1

$ glxinfo | grep "direct rendering"
direct rendering: Yes

description: updated
tags: added: lisa
tags: removed: lisa
description: updated

Are you running 32bits or 64bits version ?
If 64bits, do you have the ia32-libs package installed ?

Changed in linuxmint:
status: New → Incomplete
Laurent Séguin (cybersdf) wrote :

Hello Gwendal,

I run the 64bits version and no the ia32-libs package is not installed (and was not uninstalled by me)

Did you try to install the ia32-libs package to see if it corrects the problem ?

Laurent Séguin (cybersdf) wrote :

No, i dont need/want all dependances of ia32-libs (about 248 Mo) if not neccesary

Well, if I asked, it's because I think it's necessary...

Actually the correct correct package seems to be libgl1-mesa-glx.
If it's already installed, try reinstalling it.

Pedro (pedro-zampa) wrote :

Hi there, I'm running Wheezy 64, and I fix it doing:

ln -s /usr/lib/mesa-diverted/i386-linux-gnu/libGL.so.1 /usr/lib/libGL.so.1

but now I can't see the mouse icon in "DraftSight's CAD"

Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for Linux Mint because there has been no activity for 60 days.]

Changed in linuxmint:
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers