[HP EliteBook 8560w] Changing the screen brightness does not work

Bug #1400404 reported by Max
10
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Linux Mint
New
Undecided
Unassigned

Bug Description

Changing the screen brightness does not work in 331.38 on my HP Elitebook 8560w.

Description: Linux Mint 17.1 Rebecca
Release: 17.1

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 14.04
Package: xorg 1:7.7+1ubuntu8
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.13.0-24.47-generic 3.13.9
Uname: Linux 3.13.0-24-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 331.38 Wed Jan 8 19:32:30 PST 2014
 GCC version: gcc version 4.8.2 (Ubuntu 4.8.2-19ubuntu1)
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 2.14.1-0ubuntu3.6
Architecture: amd64
CompizPlugins: No value set for `/apps/compiz-1/general/screen0/options/active_plugins'
CompositorRunning: None
CurrentDesktop: X-Cinnamon
Date: Mon Dec 8 17:57:29 2014
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: rebecca
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus:
 bbswitch, 0.7, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed
 nvidia-331, 331.38, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed
 virtualbox-guest, 4.3.18, 3.13.0-24-generic, x86_64: installed (original_module exists)
EcryptfsInUse: Yes
ExtraDebuggingInterest: Yes, if not too technical
GraphicsCard:
 NVIDIA Corporation GF108GLM [Quadro 1000M] [10de:0dfa] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:1631]
InstallationDate: Installed on 2014-12-04 (3 days ago)
InstallationMedia: Linux Mint 17 "Qiana" - Release amd64 20140530
MachineType: Hewlett-Packard HP EliteBook 8560w
ProcEnviron:
 TERM=xterm
 PATH=(custom, no user)
 XDG_RUNTIME_DIR=<set>
 LANG=de_DE.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.13.0-24-generic root=UUID=cc5dc2fd-1460-4011-afd8-fb904d6446a5 ro quiet splash
SourcePackage: xorg
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 07/15/2013
dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
dmi.bios.version: 68SVD Ver. F.42
dmi.board.name: 1631
dmi.board.vendor: Hewlett-Packard
dmi.board.version: KBC Version 01.3D
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Hewlett-Packard
dmi.modalias: dmi:bvnHewlett-Packard:bvr68SVDVer.F.42:bd07/15/2013:svnHewlett-Packard:pnHPEliteBook8560w:pvrA0001D02:rvnHewlett-Packard:rn1631:rvrKBCVersion01.3D:cvnHewlett-Packard:ct10:cvr:
dmi.product.name: HP EliteBook 8560w
dmi.product.version: A0001D02
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
version.compiz: compiz N/A
version.ia32-libs: ia32-libs N/A
version.libdrm2: libdrm2 2.4.52-1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 10.1.3-0ubuntu0.2
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 10.1.3-0ubuntu0.2
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg-core: xserver-xorg-core 2:1.15.1-0ubuntu2.1
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.8.2-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:7.3.0-1ubuntu3.1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.99.910-0ubuntu1.3
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:1.0.10-1ubuntu2
xserver.bootTime: Mon Dec 8 17:45:17 2014
xserver.configfile: /etc/X11/xorg.conf
xserver.errors:

xserver.logfile: /var/log/Xorg.0.log
xserver.outputs:

xserver.version: 2:1.15.1-0ubuntu2.1

Revision history for this message
Max (max-g) wrote :
affects: xorg (Ubuntu) → linuxmint
Revision history for this message
Ahmet Yıldırım (regenx) wrote :

this bug affects ubuntu users also...

Revision history for this message
Ahmet Yıldırım (regenx) wrote :
Revision history for this message
Joshua Crispin (joshuacrispin) wrote :
Download full text (41.4 KiB)

No brightness control using LM18 on Lenovo Thinkpad T410.
(worked fine in LM 17.3)

*** also, keyboard function keys control DOES work during boot time. Gone after LM18 fully booted.

LSPCI:

00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller [8086:0044] (rev 02)
 Subsystem: Lenovo Core Processor DRAM Controller [17aa:2193]
 Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
 Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ >SERR- <PERR- INTx-
 Latency: 0
 Capabilities: [e0] Vendor Specific Information: Len=0c <?>

00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port [8086:0045] (rev 02) (prog-if 00 [Normal decode])
 Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx+
 Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
 Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
 Interrupt: pin A routed to IRQ 24
 Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
 I/O behind bridge: 00002000-00002fff
 Memory behind bridge: cc000000-cdefffff
 Prefetchable memory behind bridge: 00000000ce000000-00000000dfffffff
 Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR-
 BridgeCtl: Parity- SERR+ NoISA- VGA+ MAbort- >Reset- FastB2B-
  PriDiscTmr- SecDiscTmr- DiscTmrStat- DiscTmrSERREn-
 Capabilities: [88] Subsystem: Lenovo Core Processor PCI Express x16 Root Port [17aa:2194]
 Capabilities: [80] Power Management version 3
  Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0+,D1-,D2-,D3hot+,D3cold+)
  Status: D0 NoSoftRst+ PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
 Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
  Address: 00000000 Data: 0000
 Capabilities: [a0] Express (v2) Root Port (Slot+), MSI 00
  DevCap: MaxPayload 128 bytes, PhantFunc 0
   ExtTag- RBE+
  DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
   RlxdOrd- ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop-
   MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes
  DevSta: CorrErr+ UncorrErr- FatalErr- UnsuppReq- AuxPwr- TransPend-
  LnkCap: Port #2, Speed 2.5GT/s, Width x16, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s <256ns, L1 <4us
   ClockPM- Surprise- LLActRep- BwNot+ ASPMOptComp-
  LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes Disabled- CommClk+
   ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-
  LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x16, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt+ ABWMgmt+
  SltCap: AttnBtn- PwrCtrl- MRL- AttnInd- PwrInd- HotPlug- Surprise-
   Slot #17, PowerLimit 75.000W; Interlock- NoCompl+
  SltCtl: Enable: AttnBtn- PwrFlt- MRL- PresDet- CmdCplt- HPIrq- LinkChg-
   Control: AttnInd Unknown, PwrInd Unknown, Power- Interlock-
  SltSta: Status: AttnBtn- PowerFlt- MRL- CmdCplt- PresDet+ Interlock-
   Changed: MRL- PresDet+ LinkState-
  RootCtl: ErrCorrectable- ErrNon-Fatal- ErrFatal- PMEIntEna- CRSVisible-
  RootCap: CRSVisible-
  RootSta: PME ReqID 0000, PMEStatus- PMEPending-
  DevCap2: Completion Timeout: Not Supported, TimeoutDis-, LTR-, OBFF Not Supported ARIFwd-
  DevCtl2: Completion Timeout: 50us to 50ms, TimeoutDis-, LTR-, O...

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers