Board edge rendering issue with ray tracing

Bug #1852970 reported by Enrico on 2019-11-18
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
KiCad
Triaged
Low
Unassigned

Bug Description

I stumbled upon a rendering issue with the ray tracing renderer. When I turned on the ray tracing, the edges of my 6 layer board looked kind of sketchy and one was even completely transparent. I tried to reproduce the issue with a minimum of components.
1) I can't reproduce the same effect
2) Something else happened - one board side has a black king of overlay
3) It only seems to happen if the board has more than two layers

I left the settings for the ray tracing renderer "as is" and only disabled "add floor" but this particular setting makes no difference. I attached some screen shots and my minimum (not) working example. Some people from the forum confirmed that they also see the issue (https://forum.kicad.info/t/transparent-board-edge-with-ray-tracing/19857/4).
I can't share with you the board file with the transparent edge because I'm working under an NDA but I will try to help as best as I can.

Application: KiCad
Version: 5.1.4-e60b266~84~ubuntu18.04.1, release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.4
    libcurl/7.58.0 OpenSSL/1.1.1 zlib/1.2.11 libidn2/2.0.4 libpsl/0.19.1 (+libidn2/2.0.4) nghttp2/1.30.0 librtmp/2.3
Platform: Linux 4.15.0-70-generic x86_64, 64 bit, Little endian, wxGTK
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.4 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8) GTK+ 3.22
    Boost: 1.65.1
    OpenCASCADE Community Edition: 6.9.1
    Curl: 7.58.0
    Compiler: GCC 7.4.0 with C++ ABI 1011

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
    USE_WX_OVERLAY=ON
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_PYTHON3=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON_PHOENIX=ON
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Enrico (eatis) wrote :
Enrico (eatis) wrote :

Screen shot of the "reproduced" issue.

Nick Østergaard (nickoe) wrote :

Please attach a board file to recreate the issir. I guess you can delte most of not all of your foorptints to reproduce this issue if you are not able to share it as is.

Enrico (eatis) wrote :

There is the min example which produces the black edge. I will see what I can do about the other board.

Nick Østergaard (nickoe) wrote :

Ok, that board examlpe is probably sufficient.

Changed in kicad:
milestone: none → 5.1.6
Enrico (eatis) wrote :

I cleared my board with the transparent edge. If I delete the vias at the edge the board is rendered correctly.

Changed in kicad:
importance: Undecided → Low
status: New → Triaged
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers