KiCad crashes when cvpcb or footprint editor opens

Bug #1849259 reported by Abdullah Kahraman on 2019-10-22
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
KiCad
Critical
Unassigned

Bug Description

Application: KiCad
Version: (5.99.0-249-g3fffd042d), release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.4
    libcurl/7.66.0 OpenSSL/1.1.1d (Schannel) zlib/1.2.11 brotli/1.0.7 libidn2/2.2.0 libpsl/0.21.0 (+libidn2/2.1.1) nghttp2/1.39.2
Platform: Windows 8 (build 9200), 64-bit edition, 64 bit, Little endian, wxMSW
Build Info:
    Build date: Oct 21 2019 21:06:19
    wxWidgets: 3.0.4 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8)
    Boost: 1.71.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.9.1
    Curl: 7.66.0
    Compiler: GCC 9.2.0 with C++ ABI 1013

Build settings:
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_PYTHON3=OFF
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON_PHOENIX=OFF
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Whenever I try to footprint editor from the KiCad main window, KiCad crashes and closes itself with no error.

When I open cvpcb, it crashes and KiCad closes itself after trying to load footprint assignments. Footprint libraries and names are displayed correctly.

Nick Østergaard (nickoe) wrote :

What about any non-pcbnew based app like eeschema, gerbview or pl-editor? I suspect you have a python plugin which causes a crash.

Changed in kicad:
milestone: none → 6.0.0-rc1
tags: added: pcbnew
Changed in kicad:
status: New → Incomplete
Abdullah Kahraman (cebrax) wrote :

eeschema, gerbview and pl-editor works like a charm.. Also, pcbnew works with no problem.

If I open up a blank new project, cvpcb works since there is no netlist. As soon as I add a component, annotate and open cvpcb, it crashes..

I have downgraded gradually through nightly builds until it worked. And finally, version 5.99.0-233-g363281dd4 works without problems..

Changed in kicad:
status: Incomplete → New

Could be the same as Bug #1849289.
Please test 5.99.0-257 or later

Abdullah Kahraman (cebrax) wrote :

Thank you Jean-Pierre..

I have tested with version 5.99.0-266-g39241dc0f. These versions are not affected by this bug. I also confirm that I also see the same problems as with Bug #1849289.

Here is the version info when I have no problems.

Application: KiCad
Version: (5.99.0-266-g39241dc0f), release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.4
    libcurl/7.66.0 OpenSSL/1.1.1d (Schannel) zlib/1.2.11 brotli/1.0.7 libidn2/2.2.0 libpsl/0.21.0 (+libidn2/2.1.1) nghttp2/1.39.2
Platform: Windows 8 (build 9200), 64-bit edition, 64 bit, Little endian, wxMSW
Build Info:
    Build date: Oct 27 2019 22:07:05
    wxWidgets: 3.0.4 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8)
    Boost: 1.71.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.9.1
    Curl: 7.66.0
    Compiler: GCC 9.2.0 with C++ ABI 1013

Build settings:
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_PYTHON3=OFF
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON_PHOENIX=OFF
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

I'll mark as fix committed. Please set back to new if you reexperience the issue.

Changed in kicad:
importance: Undecided → Critical
status: New → Fix Committed
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers