eeschema: cursor crosshair is not show on macOS

Bug #1791098 reported by Eugeniy Meshcheryakov on 2018-09-06
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
KiCad
Low
Jeff Young

Bug Description

The cross-hair is not shown in eeschema for macOS, independent of "change cursor shape" option. It is also not show in pcbnew by default, but it is possible to change that in preferences. I cannot find any preference to change this for eeschema.

Application: kicad
Version: (6.0.0-rc1-dev-464-g0ec0df7), debug build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.4
    libcurl/7.54.0 LibreSSL/2.0.20 zlib/1.2.11 nghttp2/1.24.0
Platform: Mac OS X (Darwin 17.7.0 x86_64), 64 bit, Little endian, wxMac
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.4 (UTF-8,STL containers,compatible with 2.8)
    Boost: 1.67.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.9.1
    Curl: 7.51.0
    Compiler: Clang 8.0.0 with C++ ABI 1002

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=ON
    USE_WX_OVERLAY=ON
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Jeff Young (jeyjey) wrote :

Fixed with the new canvas (ie: on Tom's branch).

Changed in kicad:
status: New → Fix Committed

@Jeff, this isn't fix committed until it has been committed to the
development branch. Once Tom's eeschema-gal branch is merged into the
development branch, then we can set the status of all bugs that this
addresses to "Fix Committed"

On 9/6/2018 10:04 AM, Jeff Young wrote:
> Fixed with the new canvas (ie: on Tom's branch).
>
> ** Changed in: kicad
> Status: New => Fix Committed
>

Jeff Young (jeyjey) on 2018-09-06
Changed in kicad:
status: Fix Committed → In Progress
assignee: nobody → Jeff Young (jeyjey)
Jeff Young (jeyjey) on 2018-09-11
Changed in kicad:
importance: Undecided → Low
milestone: none → 5.1.0
Changed in kicad:
status: In Progress → Fix Committed
Barry Buelow (iabarry) wrote :

This problem also exists in Win version.

Application: kicad
Version: (6.0.0-rc1-dev-1192-ge52688586), release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.4
    libcurl/7.61.1 OpenSSL/1.1.1 (WinSSL) zlib/1.2.11 brotli/1.0.6 libidn2/2.0.5 libpsl/0.20.2 (+libidn2/2.0.5) nghttp2/1.34.0
Platform: Windows 7 (build 7601, Service Pack 1), 64-bit edition, 64 bit, Little endian, wxMSW
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.4 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8)
    Boost: 1.68.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.9.1
    Curl: 7.61.1
    Compiler: GCC 8.2.0 with C++ ABI 1013

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
    USE_WX_OVERLAY=OFF
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_PYTHON3=OFF
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON_PHOENIX=OFF
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Jeff Young (jeyjey) wrote :

You must be running eeschema. Then go to the Kicad menu, Preferences and select the Display Options page under Eeschema in the left-hand column.

Julien Faucher (suzizecat) wrote :

In Ubuntu version, the cross is not shown when moving a part (it shows up when adding a wire and a new part though)

Even when setting it from the shortcut in the main window or in the preferences.

Application: kicad
Version: 6.0.0-rc1-unknown-61b749f~84~ubuntu18.10.1, release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.4
    libcurl/7.61.0 OpenSSL/1.1.1 zlib/1.2.11 libidn2/2.0.5 libpsl/0.20.2 (+libidn2/2.0.4) nghttp2/1.32.1 librtmp/2.3
Platform: Linux 4.18.0-11-generic x86_64, 64 bit, Little endian, wxGTK
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.4 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8) GTK+ 2.24
    Boost: 1.67.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.9.1
    Curl: 7.61.0
    Compiler: GCC 8.2.0 with C++ ABI 1013

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
    USE_WX_OVERLAY=OFF
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_PYTHON3=OFF
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=OFF
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON_PHOENIX=OFF
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Jeff Young (jeyjey) wrote :

@Julien, since the original was OSX-specific, and it appears that this new issue is GTK-specific, would you mind opening a new bug for it? (It'll have to go to a different developer with access to GTK.)

Julien Faucher (suzizecat) wrote :

No problem

Changed in kicad:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers