Eeschema: autopan is too fast to be useable in my setup

Bug #1789306 reported by Steve Wood on 2018-08-27
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
KiCad
Undecided
Unassigned

Bug Description

Auto-pan in Eeschema is not usable due to the excessive speed of panning. The work-around I have to use is "Home" and then zoom in to the desired area.

Application: kicad
Version: 5.0.0-fee4fd1~66~ubuntu18.04.1, release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.4
    libcurl/7.58.0 OpenSSL/1.1.0g zlib/1.2.11 libidn2/2.0.4 libpsl/0.19.1 (+libidn2/2.0.4) nghttp2/1.30.0 librtmp/2.3
Platform: Linux 4.15.0-33-generic x86_64, 64 bit, Little endian, wxGTK
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.4 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8) GTK+ 2.24
    Boost: 1.65.1
    OpenCASCADE Community Edition: 6.9.1
    Curl: 7.58.0
    Compiler: GCC 7.3.0 with C++ ABI 1011

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
    USE_WX_OVERLAY=OFF
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=OFF
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Seth Hillbrand (sethh) wrote :

Are you using a touchpad or a mouse? Or some other system?

Seth Hillbrand (sethh) wrote :

Confirmed on Debian. Imported dxf using v5, fills correctly constrained. Saved file and opened with 5.1-dev and re-filled. Zoned now overflow edge-cuts (did not re-import dxf).

Fills are not correctly constrained by edge cuts with:

Application: pcbnew
Version: (6.0.0-rc1-dev-382-gbb3043d90), release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.2
    libcurl/7.52.1 OpenSSL/1.0.2l zlib/1.2.8 libidn2/0.16 libpsl/0.17.0 (+libidn2/0.16) libssh2/1.7.0 nghttp2/1.18.1 librtmp/2.3
Platform: Linux 4.9.0-7-amd64 x86_64, 64 bit, Little endian, wxGTK
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.2 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8) GTK+ 2.24
    Boost: 1.62.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.8.0
    Curl: 7.52.1
    Compiler: GCC 6.3.0 with C++ ABI 1010

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
    USE_WX_OVERLAY=OFF
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=OFF

This works correctly with

Application: pcbnew
Version: (5.0.1-dev-48-ga4ddbff32), release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.2
    libcurl/7.52.1 OpenSSL/1.0.2l zlib/1.2.8 libidn2/0.16 libpsl/0.17.0 (+libidn2/0.16) libssh2/1.7.0 nghttp2/1.18.1 librtmp/2.3
Platform: Linux 4.9.0-7-amd64 x86_64, 64 bit, Little endian, wxGTK
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.2 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8) GTK+ 2.24
    Boost: 1.62.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.8.0
    Curl: 7.52.1
    Compiler: GCC 6.3.0 with C++ ABI 1010

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
    USE_WX_OVERLAY=OFF
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Changed in kicad:
importance: Undecided → High
milestone: none → 5.1.0
status: New → Confirmed
Seth Hillbrand (sethh) wrote :

Grrr.. Sorry, wrong bug.

Changed in kicad:
importance: High → Undecided
milestone: 5.1.0 → none
status: Confirmed → New
Steve Wood (steve+ubuntu) wrote :

I'm using a mouse (wired, USB).

Steve Wood (steve+ubuntu) wrote :

In case this matters, I'm running on a VM in VirtualBox. Host is Win 7.

Steve Wood (steve+ubuntu) wrote :

The super-fast pan only occurs when placing a symbol, not when moving or copying a symbol, even though the "Preferences/General Options/Controls/Pan while moving object" box is checked. I tried running KiCAD on the Win7 host, and it behaves differently. It correctly autopans when placing a symbol, but it also does not auto-pan at all when moving or copying a symbol, even though the "Preferences/General Options/Controls/Pan while moving object" box is checked.

So it seems there are two bugs here?

#1 Super-fast auto-pan when placing symbols in Eeschema in Ubuntu.
#2 No autopan when moving or copy/moving symbols in Eeschema in either Ubuntu or Win7.

Win7 host version:

Application: kicad
Version: (5.0.0), release build
Libraries:
    wxWidgets 3.0.3
    libcurl/7.54.1 OpenSSL/1.0.2l zlib/1.2.11 libssh2/1.8.0 nghttp2/1.23.1 librtmp/2.3
Platform: Windows 7 (build 7601, Service Pack 1), 64-bit edition, 64 bit, Little endian, wxMSW
Build Info:
    wxWidgets: 3.0.3 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8)
    Boost: 1.60.0
    OpenCASCADE Community Edition: 6.8.0
    Curl: 7.54.1
    Compiler: GCC 7.1.0 with C++ ABI 1011

Build settings:
    USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
    USE_WX_OVERLAY=OFF
    KICAD_SCRIPTING=ON
    KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
    KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
    KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=OFF
    BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
    KICAD_USE_OCE=ON
    KICAD_USE_OCC=OFF
    KICAD_SPICE=ON

Seth Hillbrand (sethh) wrote :

I believe that this is fixed in the new canvas. Autopan speed depends on how far into the autopan zone your mouse is.

If this is still problematic, please re-open

Changed in kicad:
milestone: none → 5.1.0
status: New → Fix Committed
Changed in kicad:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers