Export to EPS with clipping causes disappearing objects

Bug #967902 reported by M8R-98booy on 2012-03-29
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Inkscape
Undecided
Unassigned

Bug Description

I have Win7 x64, Inkscape 0.48.3.1 r9886, and I ran into this very annoying bug:
When you export the attached SVG to EPS, the text (here "(aaa)") disappears in the output! (The errenous EPS result is also attached.)
No warning or messages during export, but the text then just missing.
(Export to PNG bitmap works fine.)

After lot's of frustration I found out, that it is related to using clipping on one of the objects.

M8R-98booy (m8r-98booy) wrote :
M8R-98booy (m8r-98booy) wrote :
M8R-98booy (m8r-98booy) wrote :

I think "clipping" is the wrong word in original bug description. If you ungroup all the parts in the SVG file, the export succeeds. So the bug must be somewhere related to that.

su_v (suv-lp) wrote :

Known upstream bug in cairo 1.10.2 and cairo 1.11.2 [1], fixed in cairo 1.12.0 (latest release)
Reproduced with Inkscape 0.48.3.1 and cairo 1.10.2 (OS X 10.7.2),
not reproduced with Inkscape 0.48.3.1 and cairo 1.12.0 (attached).

Duplicate of Bug #813886 “Save as EPS or PS incomplete with cairo >= 1.10”.

[1] Inkscape 0.48.3.1 for Windows includes cairo 1.11.2

su_v (suv-lp) wrote :

> If you ungroup all the parts in the SVG file, the export
> succeeds. So the bug must be somewhere related to that.

The bug in cairo is indeed triggered by clipped object(s): in your example file, the 3 paths are inside a clipped group. Ungrouping the group will also release the clip (the clip-path itselfs remains in the <defs> section but is no longer used for clipping).

tags: added: cairo eps exporting
Dong Siwei (dswayb) wrote :

ungroup does not work at all

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers