Can select objects on locked layers with node tool

Bug #1656141 reported by Hachmann on 2017-01-13
12
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Inkscape
Low
Mc
0.92.x
Low
Mc

Bug Description

I've got a document with three layers in 0.92 r15309 (only difference to release version are updated tutorials/translations and suppressed warnings for symbols).

When I use the node tool, I can sometimes (not always) select objects in locked layers.
But not always both locked layers behave like that, at any given time.

The other way around (cannot select object in unlocked layer) occurs, too.

This happens directly after the lock icon was clicked. It's even possible to make it work exactly the other way around - can only select objects on locked layers....

This does not appear to happen with the selection tool.

It works correctly again after switching to selection tool, selecting an object, then switching back to node tool.

Hachmann (marenhachmann) wrote :
description: updated
description: updated
su_v (suv-lp) on 2017-01-13
tags: added: layers node-editing selection
su_v (suv-lp) wrote :

Based on tests with archived builds (on OS X 10.7.5):
- not reproduced with Inkscape 0.48.5 r10040,
- not reproduced with Inkscape 0.91 r13725,
- not reproduced with lp:inkscape rev <= 14653,
- reproduced with lp:inkscape rev >= 14655,
- reproduced with Inkscape 0.92.0 r15299,
- reproduced with lp:inkscape/0.92.x rev 15315;
the reported issue seems to have been exposed with the changes in r14655:
https://bazaar.launchpad.net/~inkscape.dev/inkscape/trunk/changes/14655

Revision 14655: Performance improvements when working in large files
https://bazaar.launchpad.net/~inkscape.dev/inkscape/trunk/revision/14655

Changed in inkscape:
status: New → Confirmed
Hachmann (marenhachmann) wrote :

Thank you for testing, su_v, and sorry for keeping you busy tonight...

jazzynico (jazzynico) wrote :

Also reproduced on Xubuntu 16.04, lp:inkscape rev. 15415.

Changed in inkscape:
importance: Undecided → Low
milestone: none → 0.93
status: Confirmed → Triaged
tags: added: regression
jazzynico (jazzynico) wrote :

@Mc, would you be willing to take a look. Apparently a minor regression introduced with your fix rev. 14655.

Mc (mc...) on 2017-01-13
Changed in inkscape:
assignee: nobody → Mc (mc...)
Hachmann (marenhachmann) wrote :

@Mc: Thank you!
(for me it's not a minor problem, if I can't select anything in my drawing using the node tool - and I hope that if there's a fix, it can be backported to 0.92.x).

Mc (mc...) on 2017-01-14
Changed in inkscape:
status: Triaged → In Progress
Mc (mc...) wrote :

committed to .92.x r15320 and trunk r15419.

Changed in inkscape:
status: In Progress → Fix Committed
milestone: 0.93 → 0.92.1
jazzynico (jazzynico) on 2017-01-17
Changed in inkscape:
milestone: 0.92.1 → 0.93
Hachmann (marenhachmann) wrote :

Thank you very much, Marc!!!

Changed in inkscape:
status: Fix Committed → Fix Released
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers