Last used style ignores preset styles

Bug #1401893 reported by Hachmann on 2014-12-12
8
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Inkscape
Low
Unassigned

Bug Description

first reported here (comments): https://bugs.launchpad.net/inkscape/+bug/1363436

1. use any tool with the option 'last used style': for example, draw a rectangle with a green contour.
2. switch to 'this tool's own style', which in my case creates a rectangle with a blue fill. I can also make several of those.
3. switch back to 'last used style' -> I expect to get a rectangle with a blue fill, too, because that was the style I last used - even if it was a preset - but what I get is again a green contour.
4. Changing this shape's style and drawing the next shape then gives the result I'd expect, though.

jazzynico:
"Confirmed too. The Tool's own style doesn't count as a last used style. If it's intentional, I suggest we change the tooltip."

jazzynico (jazzynico) on 2014-12-12
Changed in inkscape:
status: New → Confirmed
importance: Undecided → Low

I have the same problem. Only difference is that in point 4 of original bug report, in my case it *almost* gives the expected result but not quite: new fill color is previous stroke color, stroke color is original color from point 1.
Attached the file I used for tests (cfr. the colored forms), if that's any help.
Inkscape 0.91 r13725 on Windows 7 professional.

I also made a screencast of the bug here: http://screencast-o-matic.com/watch/coe6X6edT6.

Concerning my comments, they were a misunderstanding on my part. The problem was caused by "shape" being set to "from clipboard". See bug/question # 1430689, comment 2:

"Switch 'Shape' to 'None' instead of using 'From Clipboard'.

'From clipboard will apply a path effect even if the clipboard is empty. Don't use the setting unless you want to draw a path with the brush currently on the clipboard. As with any of the 'Shape' options other than 'None', the last used 'Stroke' color is applied for the fill."

http://bugs.launchpad.net/inkscape/+bug/1430689

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers