"Linked image not found" after copy-paste when sodipodi:absref is missing

Bug #1163701 reported by Lawrence Murray on 2013-04-03
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Inkscape
Medium
Unassigned

Bug Description

Operating system: OpenSUSE 12.2
Inkscape version: 0.48.3.1 r9886

Please see the attached .tar.gz that contains three files: a .svg and two .png files. Extract it anywhere *except* your home directory. The SVG is created by GNU Octave, and links in the two .png images. When the SVG is opened in Inkscape, the two .png images appear correctly. Now, ungroup repeatedly until all the objects are separate. Then cut, then paste one of the .png images. A placeholder "Linked image not found" graphic appears instead of the original image.

If you right-click on the image and select "Image properties" both before and after the cut and paste, it suggests that, after pasting, the user's home directory is prepended to the image URL.

A workaround for the moment is to simply correct this path after pasting. Alternatively, saving the SVG with Inkscape and reopening it appears to correct the problem. As such, the problem does not seem to be reproducible with an SVG created by Inkscape itself, only importing SVGs created from other sources (in this case GNU Octave).

Lawrence Murray (lawrence-u) wrote :
Lawrence Murray (lawrence-u) wrote :

A further issue that I'll report here as it may be related. With the same attachment, if one selects Extensions > Images > Embed Images, Inkscape crashes:

Inkscape encountered an internal error and will close now.

jazzynico (jazzynico) on 2013-04-03
tags: added: bitmap svg
jazzynico (jazzynico) on 2013-04-03
tags: added: clipboard
jazzynico (jazzynico) wrote :

Reproduced on Windows XP, Inkscape trunk revision 12262.

Workaround: modify the drawing and save. Inkscape adds a sodipodi:absref to the image element and copy-pasting works as expected.

I haven't reproduced the crash, but confirm the extension fails to embed the image. It is also fixed by the workaround aforementioned.

Changed in inkscape:
importance: Undecided → Medium
status: New → Triaged
summary: - "Linked image not found" after copy-paste
+ "Linked image not found" after copy-paste when sodipodi:absref is
+ missing
su_v (suv-lp) wrote :

JazzyNico wrote on 2013-04-03:
> Reproduced on Windows XP, Inkscape trunk revision 12262. (…)
> I haven't reproduced the crash, (…)

The crash is likely the known regression in 0.48.3.1 affecting all extensions when run e.g. in SVG files not based on one of Inkscape's templates (fixed in 0.48.4 and trunk, tracked in bug #944077):
> Operating system: OpenSUSE 12.2
> Inkscape version: 0.48.3.1 r9886

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Bug attachments