xserver-xorg-input-evdev

Mouse lags while moving it and clicking any keys

Reported by atempuser on 2010-01-04
40
This bug affects 7 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
xserver-xorg-input-evdev
Confirmed
Medium
xserver-xorg-input-synaptics (Ubuntu)
Low
Unassigned

Bug Description

When moving the mouse, if you click any keyboard keys, the mouse will lag. This was observed in 10.10.

Architecture: i386
DRM.card0.HDMI_Type_A.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: Off
 modes:
 edid-base64:
DRM.card0.LVDS.1:
 status: connected
 enabled: enabled
 dpms: On
 modes: 1280x800 1024x768 800x600 640x480 720x400 640x400 640x350
 edid-base64: AP///////wAyDADbAAAAAAAQAQOAIRV4CrNAmVlTjSclUFQAAAABAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBvBsAoFAgFzAwIDYAS88QAAAZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA/gBMR1BoaWxpcHNMQ0QKAAAA/gBMUDE1NFdYNC1UTEMxAEY=
DRM.card0.VGA.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: Off
 modes:
 edid-base64:
DistroRelease: Ubuntu 10.10
DkmsStatus:

InstallationMedia: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" - Beta i386 (20100318)
MachineType: Hewlett-Packard HP Pavilion dv6700 Notebook PC
Package: xserver-xorg-input-evdev 1:2.3.2-6build1
PackageArchitecture: i386
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-19-generic root=UUID=b41b9707-07f5-4159-85f4-2f12ba60adcc ro quiet splash
ProcEnviron:
 LANG=en_US.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-19.25-generic 2.6.35.3
Tags: maverick ubuntu-une maverick
Uname: Linux 2.6.35-19-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout disk kvm lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 11/12/2007
dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
dmi.bios.version: F.33
dmi.board.name: 30D2
dmi.board.vendor: Quanta
dmi.board.version: 79.26
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Quanta
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnHewlett-Packard:bvrF.33:bd11/12/2007:svnHewlett-Packard:pnHPPaviliondv6700NotebookPC:pvrRev1:rvnQuanta:rn30D2:rvr79.26:cvnQuanta:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: HP Pavilion dv6700 Notebook PC
dmi.product.version: Rev 1
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
system:
 distro: Ubuntu
 codename: maverick
 architecture: i686
 kernel: 2.6.35-19-generic

Vish (vish) on 2010-01-05
description: updated
C de-Avillez (hggdh2) wrote :

Given that \vish has stated, on #ubuntu-bugs, that it happens with her/him, marking as Confirmed, Medium, I am guessing this has something to do with X, but unsure on where to blame it. (xserver-xorg-input-(udev|mouse), perhaps).

Changed in ubuntu:
importance: Undecided → Medium
status: New → Confirmed

Confirming this on 10.10. However, it seems there is a bigger problem. Just moving the mouse and clicking on any keys *will* lag the cursor, even if you didn't highlight the text.

affects: ubuntu → xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu)
summary: - Mouse lags while copying highlighted text.
+ Mouse lags while moving it and clicking any keys
description: updated
tags: added: apport-collected

Architecture: i386
DRM.card0.HDMI_Type_A.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: Off
 modes:
 edid-base64:
DRM.card0.LVDS.1:
 status: connected
 enabled: enabled
 dpms: On
 modes: 1280x800 1024x768 800x600 640x480 720x400 640x400 640x350
 edid-base64: AP///////wAyDADbAAAAAAAQAQOAIRV4CrNAmVlTjSclUFQAAAABAQEBAQEBAQEBAQEBAQEBvBsAoFAgFzAwIDYAS88QAAAZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA/gBMR1BoaWxpcHNMQ0QKAAAA/gBMUDE1NFdYNC1UTEMxAEY=
DRM.card0.VGA.1:
 status: disconnected
 enabled: disabled
 dpms: Off
 modes:
 edid-base64:
DistroRelease: Ubuntu 10.10
DkmsStatus:

InstallationMedia: Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" - Beta i386 (20100318)
MachineType: Hewlett-Packard HP Pavilion dv6700 Notebook PC
Package: xserver-xorg-input-evdev 1:2.3.2-6build1
PackageArchitecture: i386
ProcCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-19-generic root=UUID=b41b9707-07f5-4159-85f4-2f12ba60adcc ro quiet splash
ProcEnviron:
 LANG=en_US.utf8
 SHELL=/bin/bash
ProcVersionSignature: Ubuntu 2.6.35-19.25-generic 2.6.35.3
Tags: maverick ubuntu-une maverick
Uname: Linux 2.6.35-19-generic i686
UserGroups: adm admin cdrom dialout disk kvm lpadmin plugdev sambashare
dmi.bios.date: 11/12/2007
dmi.bios.vendor: Hewlett-Packard
dmi.bios.version: F.33
dmi.board.name: 30D2
dmi.board.vendor: Quanta
dmi.board.version: 79.26
dmi.chassis.type: 10
dmi.chassis.vendor: Quanta
dmi.chassis.version: N/A
dmi.modalias: dmi:bvnHewlett-Packard:bvrF.33:bd11/12/2007:svnHewlett-Packard:pnHPPaviliondv6700NotebookPC:pvrRev1:rvnQuanta:rn30D2:rvr79.26:cvnQuanta:ct10:cvrN/A:
dmi.product.name: HP Pavilion dv6700 Notebook PC
dmi.product.version: Rev 1
dmi.sys.vendor: Hewlett-Packard
system:
 distro: Ubuntu
 codename: maverick
 architecture: i686
 kernel: 2.6.35-19-generic

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

apport information

description: updated

When moving the mouse, if you click any keyboard keys, the mouse will lag.

This was originally reported in Launchpad: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-input-evdev/+bug/503041

Bryce Harrington (bryce) on 2010-08-29
tags: added: maverick
Vish (vish) wrote :

Thanks for forwarding the bug upstream.

Changed in xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu):
status: Confirmed → Triaged

is this a new issue? if so, what was the first version where this bug
appeared.

The original downstream bug reporter was using Ubuntu 10.04, which I *think* was using xserver-xorg-input-evdev 2.3.2.

Nipas (nik8pol) wrote :

atempuser, I have an amd64 bit system and the problem doesn't occure. However, in a random basis system does not respond to mouse clicks. Maybe this bug (i reported it today) has to do with the bug you reported. Does this happen to you?

I can confirm this bug too, also with an up-to-date Xorg version:

X.Org X Server 1.9.0
Release Date: 2010-08-20
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-28-xen x86_64 Ubuntu
Current Operating System: Linux camera-gio 2.6.35-20-generic #29-Ubuntu SMP Fri Sep 3 14:55:28 UTC 2010 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.35-20-generic root=UUID=bdad7712-6266-463c-9d3a-b706722c39d8 ro quiet splash
Build Date: 02 September 2010 12:49:23PM
xorg-server 2:1.9.0+git20100902+server-1.9-branch.79ee78de-0ubuntu0sarvatt (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support)
Current version of pixman: 0.19.3

Giovanni Condello (nanomad) wrote :

I've got this bug too with an up to date maverick with or without the xorg-edgers ppa.
This happens on an AMD64 system with an nvidia (using nouveau drivers) card (GTX275). Apport-collect data follows.

Changed in evdev:
importance: Unknown → Medium
status: Unknown → Confirmed
Changed in evdev:
importance: Medium → Unknown
Changed in evdev:
importance: Unknown → Medium
Roman Kogan (romwell32) wrote :

I confirm this bug (mouse lags for half a second whenever a key is pressed on the keyboard) on Ubuntu 10.10 Maverick.

The hardware is 1000HE with Elantech touchpad; full hardware report attached.

Found the cause. The problem is caused by syndaemon running in background. Running
"killall syndaemon" in the terminal restores normal mouse behavior. Unchecking "disable while typing" option in Mouse settings, apparently, does not shut down syndaemon nor prevent it from starting on the next reboot.

Timo Aaltonen (tjaalton) wrote :

Would be nice if people knew that touchpad != mouse. This is basically not a bug but a feature.

affects: xserver-xorg-input-evdev (Ubuntu) → xserver-xorg-input-synaptics (Ubuntu)
ImorePH@gmail.com (imoreph) wrote :

I'm Using ubuntu precise and have that problem, fortunately I have solved that issue! Try remove mouseemu in the synaptic/ ubuntu software Center then Congratz! :D

atempuser, this bug was reported a while ago and there hasn't been any activity in it recently. We were wondering if this is still an issue? If so, could you please test for this with the latest development release of Ubuntu? ISO images are available from http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ .

If it remains an issue, could you please run the following command in the development release from a Terminal (Applications->Accessories->Terminal), as it will automatically gather and attach updated debug information to this report:

apport-collect -p xserver-xorg-input-synaptics REPLACE-WITH-BUG-NUMBER

Please note, given that the information from the prior release is already available, doing this on a release prior to the development one would not be helpful.

Thank you for your understanding.

Helpful bug reporting tips:
https://wiki.ubuntu.com/ReportingBugs

Changed in xserver-xorg-input-synaptics (Ubuntu):
importance: Medium → Low
status: Triaged → Incomplete
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Remote bug watches

Bug watches keep track of this bug in other bug trackers.