problem with dell inspiron 1012 and emgd - "no screens found" on ubuntu 11.04

Bug #901928 reported by Shamank
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Intel® EMGD driver
Invalid
Undecided
GMA500 Team

Bug Description

hi guys. I can't get my netbook working with emgd.
the error after "startx" from cli:

---
Fatal server error:
no screens found

(would you need more details?)
---

my machine:
i686 - 2.6.38-13-generic-pae
dell inspiron 1012
ubuntu 11.04 (natty)
(I'm using fluxbox)

I've installed everything following this:
https://launchpad.net/~gma500/+archive/emgd (installation had no
problems).
basically:
sudo add-apt-repository ppa:gma500/emgd
sudo apt-get update
sudo apt-get install xorg-emgd emgd-dkms
sudo emgd-xorg-conf

dmesg | grep DMI:
Dell Inc. Inspiron 1012/0P9MDV

my 10-emgd.conf is by default (I don't know what to touch to get it
working).
I can't even use vesa mode because after loading X, it crashes saying
that vesa was not found.

do you think you can help me? thank you!

Revision history for this message
Shamank (lucianofantuzzi) wrote :

ps: is there some none invasive way of installing emgd (to avoid reinstalling and restoring xorg config on egmd failures)?

Changed in emgd:
assignee: nobody → Vitaliy Kulikov (slonua)
Revision history for this message
Shamank (lucianofantuzzi) wrote :

if it helps someone, to restore X if egmd fails, do the following:

1) comment (rename /etc/apt/sources.list.d/gma500-emgd-1_8-natty.list to "~gma500-emgd-1_8-natty.list") or delete the file (because this includes other versions of the files you may already have)
2) # apt-get update
3) # apt-get purge xorg* xserver* emgd*
4) # apt-get autoremove (for deleting all extra/related files.. I don't know if really necessary)
5) # apt-get install xorg
6) reboot (might be not necessary)

note: ensure you don't have anymore /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-emgd.conf
if it's still there, delete it (you can easily restore it reinstalling emgd).

I'm using fluxbox and could revive X again doing this.

Vitaliy Kulikov (slonua)
Changed in emgd:
assignee: Vitaliy Kulikov (slonua) → GMA500 Team (gma500)
Revision history for this message
michael37 (misha37) wrote :

Please upload /var/log/Xorg.0.log when you try to execute startx command.

Revision history for this message
Shamank (lucianofantuzzi) wrote :

I just tried with emgd-1.8 as michael proposed (via email) but the same problem.
michael37, I'm attaching my Xorg log. thanks!

Revision history for this message
Shamank (lucianofantuzzi) wrote :

sorry, I fixed the title of the bug (I have the model 1012, not 1210 like I post first).

summary: - problem with dell inspiron 1210 and emgd - "no screens found" on ubuntu
+ problem with dell inspiron 1012 and emgd - "no screens found" on ubuntu
11.04
description: updated
Revision history for this message
TimMadden (timmadden) wrote :

Hi, From what I know the 1012 does not have GMA500, so I do not think you should be using this PPA. According to the spec sheet is has GMA3150. It looks completely different. I would assume that using this ppa would hose things up for you.

Revision history for this message
TimMadden (timmadden) wrote :

I do not believe this dell inspiron 1012 should be using this driver.

Changed in emgd:
status: New → Invalid
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers

Bug attachments