When I suspend the computer and try to wake it, the keyboard's backlight goes on and the power light turns on, but the screen stays black. I have to hard reset the computer to get it to work again.

Bug #1663020 reported by Sam Youngs on 2017-02-08
14
This bug affects 3 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Dell Sputnik
Undecided
Unassigned
linux (Ubuntu)
Medium
Unassigned

Bug Description

ubuntu version 16.04

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 16.04
Package: linux-image-4.4.0-62-generic 4.4.0-62.83
ProcVersionSignature: Ubuntu 4.4.0-62.83-generic 4.4.40
Uname: Linux 4.4.0-62-generic x86_64
ApportVersion: 2.20.1-0ubuntu2.5
Architecture: amd64
AudioDevicesInUse:
 USER PID ACCESS COMMAND
 /dev/snd/controlC0: syoungs 2108 F.... pulseaudio
CurrentDesktop: Unity
Date: Wed Feb 8 15:20:42 2017
DistributionChannelDescriptor:
 # This is a distribution channel descriptor
 # For more information see http://wiki.ubuntu.com/DistributionChannelDescriptor
 canonical-oem-somerville-xenial-amd64-20160624-2
HibernationDevice: RESUME=UUID=e6abcdff-00cd-4a53-b393-ab11047626b0
InstallationDate: Installed on 2017-02-03 (5 days ago)
InstallationMedia: Ubuntu 16.04 "Xenial" - Build amd64 LIVE Binary 20160624-10:47
Lsusb:
 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
 Bus 001 Device 003: ID 0bda:568b Realtek Semiconductor Corp.
 Bus 001 Device 002: ID 0cf3:e301 Atheros Communications, Inc.
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
MachineType: Dell Inc. XPS 13 9360
ProcFB: 0 EFI VGA
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-62-generic.efi.signed root=UUID=5146abc4-5b23-44ae-a78c-aa487a06e4e0 ro quiet splash vt.handoff=7
RelatedPackageVersions:
 linux-restricted-modules-4.4.0-62-generic N/A
 linux-backports-modules-4.4.0-62-generic N/A
 linux-firmware 1.157.6
SourcePackage: linux
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
dmi.bios.date: 09/13/2016
dmi.bios.vendor: Dell Inc.
dmi.bios.version: 1.0.7
dmi.board.name: 05JK94
dmi.board.vendor: Dell Inc.
dmi.board.version: A00
dmi.chassis.type: 9
dmi.chassis.vendor: Dell Inc.
dmi.modalias: dmi:bvnDellInc.:bvr1.0.7:bd09/13/2016:svnDellInc.:pnXPS139360:pvr:rvnDellInc.:rn05JK94:rvrA00:cvnDellInc.:ct9:cvr:
dmi.product.name: XPS 13 9360
dmi.sys.vendor: Dell Inc.

Sam Youngs (syoungs) wrote :

This change was made by a bot.

Changed in linux (Ubuntu):
status: New → Confirmed
Joseph Salisbury (jsalisbury) wrote :

Did this issue start happening after an update/upgrade? Was there a prior kernel version where you were not having this particular problem?

Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v4.10 kernel[0].

If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.

If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.

Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".

Thanks in advance.

[0] http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.10-rc7

Changed in linux (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
status: Confirmed → Incomplete
Sam Youngs (syoungs) wrote :

After I submitted this report, I upgraded to kernel 4.6 to see if that helped. It did not, but when I upgraded to Ubuntu 16.10, the bug resolved itself.

spike speigel (frail-knight) wrote :

I too have a Dell XPS 9360, and I'm still experiencing this issue running the latest 4.10 kernel on 16.04 LTS with HWE-Edge:

$ uname -a
Linux blackhole 4.10.0-14-generic #16~16.04.1-Ubuntu SMP Fri Mar 17 17:28:20 UTC 2017 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

I can confirm I have all the latest updates and firmware.

affects: linux → dell-sputnik
Kai-Heng Feng (kaihengfeng) wrote :

@spike,

I can't reproduce this issue on Ubuntu 16.04 with hwe edge kernel. BIOS version is 1.3.2.

To post a comment you must log in.
This report contains Public information  Edit
Everyone can see this information.

Other bug subscribers