Expo view is CPU intensive

Bug #1009181 reported by Dimitri Nüscheler
6
This bug affects 1 person
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Compiz
Incomplete
Medium
Unassigned
compiz-plugins-main (Ubuntu)
Expired
Medium
Unassigned

Bug Description

When moving windows after clicking the workspace switcher or super+s, the CPU usage is much higher than when moving windows when zoomed into a workspace (normal situation).

Also a minor delay becomes visible and lower FPS.

Revision history for this message
Dimitri Nüscheler (dimitri-nuescheler) wrote :

When moving windows in a normal situation I have compiz using about 13-14% of the CPU and Xorg also about 13-14%.

In the workspace overview Xorg uses around 45% of the CPU when moving windows and compiz about 20%.

I also just noticed that in workspace overview Xorg seems to stick to a base load of 20, also when no user action occurs.

Revision history for this message
Dimitri Nüscheler (dimitri-nuescheler) wrote :

compiz seems to have a base load around 20% when workspace switcher is on.

Revision history for this message
Dimitri Nüscheler (dimitri-nuescheler) wrote :

With the latest release of unity, there is no "base load". compiz and Xorg both go down to 0-1% CPU usage, but when moving windows the CPU usage goes up as described.

Revision history for this message
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

I would like to say Importance=Low. However I have set Importance=Medium because reducing the CPU overhead would probably reduce lag and improve the user experience.

summary: - Increased CPU usage when moving windows during workspace-overview
+ Expo view is CPU intensive
affects: unity (Ubuntu) → compiz-plugins-main (Ubuntu)
Changed in compiz:
importance: Undecided → Medium
Changed in compiz-plugins-main (Ubuntu):
importance: Undecided → Medium
Revision history for this message
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Dimitri - What video driver are you using?

Revision history for this message
Dimitri Nüscheler (dimitri-nuescheler) wrote :

I use NVIDIA 295.49, Ubuntu 12.04 64bit on an Acer Aspire 5738ZG.

I'm suddenly unable to reproduce to problem entirely. Maybe because I'm on battery power. (That's the only thing I changed).

In the current situation it increases Xorg CPU usage only to about 8-9%, but compiz usage still goes up to 20-24%.

The CPU usage increases for both processes when I only drag the window, but don't move it. (As if it was polling for something instead of waiting for an event)

Revision history for this message
Dimitri Nüscheler (dimitri-nuescheler) wrote :

When I then move the window, the CPU usage increases only slightly by 2-4% percent.

Revision history for this message
Dimitri Nüscheler (dimitri-nuescheler) wrote :

oI can longer reproduce the original problem also with net power.So I just have 20 percent compiz on dragging even before moving.

Revision history for this message
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Dimitri, I assume you mean you can "no longer" reproduce the problem... ?

Please change the status back to New if the problem re-occurs.

Changed in compiz:
status: New → Incomplete
Changed in compiz-plugins-main (Ubuntu):
status: New → Incomplete
Revision history for this message
Dimitri Nüscheler (dimitri-nuescheler) wrote :

Yes, "no longer" - Was in a hurry and didn't reread, Thanks.

Revision history for this message
Launchpad Janitor (janitor) wrote :

[Expired for compiz-plugins-main (Ubuntu) because there has been no activity for 60 days.]

Changed in compiz-plugins-main (Ubuntu):
status: Incomplete → Expired
To post a comment you must log in.
This report contains Public information  
Everyone can see this information.

Other bug subscribers