Dragging windows stutter during and after grid animation

Bug #891744 reported by Silviu C. on 2011-11-17
16
This bug affects 2 people
Affects Status Importance Assigned to Milestone
Compiz Core
Medium
Daniel van Vugt
Ubutter
Undecided
Unassigned
compiz (Ubuntu)
Undecided
Daniel van Vugt

Bug Description

Start any application. Press your alt key and drag the window around. You may have noticed that, as soon as you touched any of the screen edges the movement of the window will start to stutter.

Now, start and aplication and maximize it. Firefox will do. Start something that has a window that pops up anywhere but the middle of the screen. Move that window around. It stutters. Seems to"inherit" that from the window that touched the screen edges, in this case maximized Firefox.

Now minimize Firefox, start the same app that you started above and if the window did not touch any screen edge, move it around. Take care not to touch the screen edge. Again, it should be smooth.

In CCSM, uncheck "window decorator". Try to move that same window again. It becomes silky smooth, but you get no bars, borders, nothing.

ProblemType: Bug
DistroRelease: Ubuntu 11.10
Package: compiz 1:0.9.6+bzr20110929-0ubuntu5
ProcVersionSignature: Ubuntu 3.0.0-12.20-generic 3.0.4
Uname: Linux 3.0.0-12-generic x86_64
NonfreeKernelModules: nvidia
.proc.driver.nvidia.gpus.0: Error: [Errno 21] Is a directory: '/proc/driver/nvidia/gpus/0'
.proc.driver.nvidia.registry: Binary: ""
.proc.driver.nvidia.version:
 NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 280.13 Wed Jul 27 16:53:56 PDT 2011
 GCC version: gcc version 4.6.1 (Ubuntu/Linaro 4.6.1-9ubuntu3)
.tmp.unity.support.test.0:

ApportVersion: 1.23-0ubuntu4
Architecture: amd64
CompizPlugins: [core,bailer,detection,composite,opengl,compiztoolbox,decor,gnomecompat,move,imgpng,grid,place,session,mousepoll,vpswitch,unitymtgrabhandles,regex,resize,snap,wall,animation,expo,fade,scale,workarounds,ezoom,unityshell]
CompositorRunning: compiz
Date: Thu Nov 17 19:54:08 2011
DistUpgraded: Fresh install
DistroCodename: oneiric
DistroVariant: ubuntu
DkmsStatus: nvidia-current, 280.13, 3.0.0-12-generic, x86_64: installed
GraphicsCard:
 nVidia Corporation GT200 [GeForce GTX 260] [10de:05e2] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Giga-byte Technology Device [1458:34ca]
InstallationMedia: Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" - Release amd64 (20111012)
JockeyStatus:
 xorg:nvidia_current - NVIDIA accelerated graphics driver (Proprietary, Enabled, In use)
 xorg:nvidia_current_updates - NVIDIA accelerated graphics driver (post-release updates) (Proprietary, Disabled, Not in use)
MachineType: System manufacturer System Product Name
PackageArchitecture: all
ProcEnviron:
 PATH=(custom, no user)
 LANG=en_US.UTF-8
 SHELL=/bin/bash
ProcKernelCmdLine: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.0.0-12-generic root=UUID=92e0b914-154c-4608-a392-d0e5dd6f8225 ro quiet splash vt.handoff=7
SourcePackage: compiz
UpgradeStatus: No upgrade log present (probably fresh install)
XorgConf:
 Section "Device"
  Identifier "Default Device"
  Option "NoLogo" "True"
 EndSection
dmi.bios.date: 05/09/2011
dmi.bios.vendor: American Megatrends Inc.
dmi.bios.version: 1013
dmi.board.asset.tag: To be filled by O.E.M.
dmi.board.name: P8P67 LE
dmi.board.vendor: ASUSTeK Computer INC.
dmi.board.version: Rev X.0X
dmi.chassis.asset.tag: Asset-1234567890
dmi.chassis.type: 3
dmi.chassis.vendor: Chassis Manufacture
dmi.chassis.version: Chassis Version
dmi.modalias: dmi:bvnAmericanMegatrendsInc.:bvr1013:bd05/09/2011:svnSystemmanufacturer:pnSystemProductName:pvrSystemVersion:rvnASUSTeKComputerINC.:rnP8P67LE:rvrRevX.0X:cvnChassisManufacture:ct3:cvrChassisVersion:
dmi.product.name: System Product Name
dmi.product.version: System Version
dmi.sys.vendor: System manufacturer
version.compiz: compiz 1:0.9.6+bzr20110929-0ubuntu5
version.ia32-libs: ia32-libs 20090808ubuntu26
version.libdrm2: libdrm2 2.4.26-1ubuntu1
version.libgl1-mesa-dri: libgl1-mesa-dri 7.11-0ubuntu3
version.libgl1-mesa-dri-experimental: libgl1-mesa-dri-experimental N/A
version.libgl1-mesa-glx: libgl1-mesa-glx 7.11-0ubuntu3
version.nvidia-graphics-drivers: nvidia-graphics-drivers N/A
version.xserver-xorg: xserver-xorg 1:7.6+7ubuntu7
version.xserver-xorg-input-evdev: xserver-xorg-input-evdev 1:2.6.0-1ubuntu13
version.xserver-xorg-video-ati: xserver-xorg-video-ati 1:6.14.99~git20110811.g93fc084-0ubuntu1
version.xserver-xorg-video-intel: xserver-xorg-video-intel 2:2.15.901-1ubuntu2
version.xserver-xorg-video-nouveau: xserver-xorg-video-nouveau 1:0.0.16+git20110411+8378443-1

Related branches

Silviu C. (silviucc) wrote :
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

I noticed this subtle stuttering too. But only after I had fixed it with the proposed fix for bug 880707 did I notice the stuttering (after I uninstalled my fix the stuttering became obvious).

The fix is available for testing in ppa:vanvugt/compiz (https://launchpad.net/~vanvugt/+archive/compiz).

Changed in compiz (Ubuntu):
status: New → Confirmed
status: Confirmed → In Progress
assignee: nobody → Daniel van Vugt (vanvugt)
Changed in compiz-core:
status: New → In Progress
assignee: nobody → Daniel van Vugt (vanvugt)
importance: Undecided → Medium
milestone: none → 0.9.6
tags: added: performance
summary: - compiz, stuttering window movement
+ Dragging windows stutter during and after grid animation
Changed in compiz-core:
status: In Progress → Fix Committed
Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

I just noticed, although the new code does fix the stuttering described by this bug, there is still some slowness. The new code is smoothly slow and not stuttering, but I think there may be something in the grid animation that can still be optimized to avoid slowing everything down.

P.S. New code = lp:compiz-core and/or ppa:vanvugt/compiz

Daniel van Vugt (vanvugt) wrote :

Fix released in:
compiz (1:0.9.7.0~bzr2995-0ubuntu1) precise; urgency=low

Changed in compiz (Ubuntu):
status: In Progress → Fix Released
Changed in compiz-core:
status: Fix Committed → Fix Released
Changed in ubutter:
status: New → Fix Released
To post a comment you must log in.